Депутат от ДБ: Приоритет е терминалът за втечнен газ в Гърция, който в момента се строи

  • 21 юли 2022 07:44

  • 1103
  • 7
© Нова телевизия

Умен вариан е да се въведат две тарифи за газа и парното. За едно средно потребление цената да бъде по-ниска, това да стимулира спестяването, а аз по-високата консумация – по-висока. Такъв модел може да бъде стимулиран от КЕВРТова заяви депутатът от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия. 

Според него по този начин може да се реализира спестяване от поне 15%.

Работи се по тази идея. Надявам се КЕВР скоро да имат готов продукт, посочи Димитров.

Фактът, че лятото, когато консумацията на газ е по-малка означава, че е подготовка за зимата. Ние трябва да се подготвим. Трябва да имаме алтернативни доставки, октомври "Чирен" трябва да е на 90% пълен, към днешна дата е на 42%. Трябва да имаме алтернативни количества мазут за всеки случай, както и да намерим други големи алтернативни договори за доставка на газ. Договорът с "Газпром" не е прекратен, искаме си всеки ден количествата, но те не ни ги доставят, добави Димитров.

Довчера миналото правителство казваше, че това няма как да стане. Виждате, че е имало как. Ако те го бяха направили за миналия период от 1 година, сега „Чирен” щеше да бъде пълен, коментира депутатът от „Демократична България”.

Едната възможност е да купуваме газ от Азербайджан. Виждаме, че има как да стане. Наш изключителен приоритет, след газовата връзка, трябва да бъде терминалът за втечнен газ в Гърция, който в момента се строи. България е акционер с 20%. Той трябва да бъде изключителна стратегическа цел на България. През 2023 г. трябва да бъде завършен и това да е последната зима, в която се чудим как решаваме въпроса с газа, отбеляза Димитров.

Петков заминава на посещение в Азербайджан в опит да договори допълнителни доставки на газ

Москва нарочно ограничи доставките на руски газ към Европа. Липсата на газ води до неговото поскъпване. Това е хибридна война на Русия, каза още той.  

По думите му България е изправна страна и трябва да получим компенсация от "Газпром", заради спрените доставки. 

Относно предложението на Ивайло Мирчев за прекратяването на договора с Gemcorp, Димитров обясни: Трябваше по-рано да бъдат прекратени, не мога да разбера защо се забавиха. Категорично трябва да бъде прекратен този меморандум. 

Ивайло Мирчев: Поискахме прекратяването на договора с Gemcorp веднага след доклада на ДАНС

Депуатът от Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от коментира и предстоящите преговори с БСП за съставяне на правителство. 

Имаме решение темата да я коментират хората, които участват в преговорите - Христо Иванов и Атанас Атанасов. Трябва да се мисли за стабилно правителство. Различнията са факт, но България трябва да има стабилно правителство, посочи Димитров. 

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1103 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
dobri dobrev dobrev

2022.07.28 | 07:42

7
Добави коментар за атомната електроцентрала Белене. Ти си спец по електроцентралите и това дали са ни необходими. Виж инструкциите от Америка за България.
Котарак

2022.07.21 | 10:29

6
Гърция строи терминал. А ние лапаме мухи!
комунисти комсомолци пионери

2022.07.21 | 10:16

4
това леке дали обиколи всички партии?
Котарак

2022.07.21 | 10:26

5
Остава му възраждане.
народен глас

2022.07.21 | 10:07

3
ИЗЧЕЗВАЙТЕ ПОМЯРИ
Рени

2022.07.21 | 08:39

2
БГ идиотщина. Само глупословене и едни и същи тъпотии всеки ден.

2022.07.21 | 08:23

1
ВИЖТЕ ГО, ПЪЛЕН ОЛИГОФЕРН. В УЧИЛИЩЕ СИГУРНО СА ГО Е. БАЛИ. СЕГА ДЕПУТАТ СТАНАЛ

Добави коментар

Водещи новини