Политолози: Влизаме в цикъл от предсрочни избори

  • 18 юли 2022 20:27

  • 2218
  • 8
Политолози: Влизаме в цикъл от предсрочни избори
© Кадър: БТВ
Слушай новината Слушай новината

За трети, последен път, се завъртя конституционната мандатна рулетка. БСП получи от президента проучвателен мандат за съставяне на кабинет в рамките на този парламент.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 685

Социалистите до седмица трябва да кажат могат ли да сформират кабинет, или Народното събрание следва да се разпусне.

Димитър Ганев: ПП спечелиха след оттеглянето на Слави Трифонов

ГЕРБ обяви, че няма да подкрепи правителство с мандат на социалистическата партия. БСП смята, че кандидатът за премиер трябва да е излъчен от "Продължаваме промяната". От "Има такъв народ" ще се отзоват на преговори, но държат Кирил Петков и Асен Василев да не са министри.

Ще видим дали БСП ще успеят да изпълнят мандата и какво точно ще предложат, и като конструкция, и като политики. Това заяви политологът Татяна Буруджиева в ефира на БТВ.

Колегата ѝ Любомир Стефанов допълни, че в случая виждаме мандат на инат. „Три пъти стомна – знаем как свършва приказката. Няма как да се случи партията, която според президента е най-комуникативна, но според всички останали български граждани и най-вече депутатите в парламента, не е така, да реализира успешен мандат“, подчерта той.

„За мен сигналът, че сега щели да бъдат направени сериозни усилия, което означава, че предишните два пъти са правили инсценировка, димна завеса, че правят нещо, което означава, че се самобламират. Техните предполагаеми партньори трябва да ги попитат, когато са водили разговори с тях преди две седмици, дали са си играели. Не очаквам да е успешен“, категоричен бе Любомир Стефанов.

„БСП е една от партиите, които начерта много сериозни червени линии, в този смисъл всеки разговор с бъдещ партньор би трябвало да означава първо отговор на тези червени линии. Те продължават ли да съществуват? Последната бе по повод изгонените 70 руски дипломати. Какво ще прави това правителство, което БСП предлага – ще възстановява ли отношения, ще връща ли дипломатите, ще сключва ли договор с „Газпром“? Има много въпроси, на които трябва да се отговори, включително и за онази прословута „Истанбулска конвенция“, която още виси над България. Ние имаме някакви ангажименти в ЕС“, припомни Буруджиева.

„Най-нелогичното е една политическа партия да променя своите позиции в зависимост от това дали ще влезе или няма да влезе в НС, защото приемането обратно на ИТН би ги изкарало извън парламента. Това ще покаже, че правят само пазарлъци“, смята Татяна Буруджиева.

„Позицията на БСП за Никола Минчев е безпринципна, защото те вземат мандата пък предлагат някой друг да носи политическата отговорност. Нагласите, които виждаме са в посока предсрочни избори. Начинът, по който се комуникира с нас гражданите ми прилича на една стартирала предизборна кампания. Партиите в парламента отдавна не си говорят. Един Парламент функционира, когато всички елементи в него си комуникират, а те когато някой отиде в офисите на друга политическа сила, го изкарват като скандал и задкулисие. Нали парламентът е мястото, където представителите на различни интереси в обществото трябва да ги комуникират и да ги реализират като закони. Липсата на комуникация е онова, което бламира правителството и този трети мандат на инат, което не дава възможност на БСП да си говори с хората, които потенциално биха били партньори“, обясни Любомир Стефанов.

„Големият губещ ще е българският народ. Ако се вдигне избирателната активност ще сме печеливши всички. Дори негласуването за никой означава позиция. Докато ние нямаме позиция ще има временни печеливши за по няколко месеца“, предупреди Буруджиева.

„Българските граждани са големият губещ, защото проблеми, които трябва да решават нашите политически представители се връщат към нас - гражданите. Интересите са различни в обществото, политическите представители трябва да намерят начин да ги реализират“, посочи Стефанов.

„Влизаме в цикъл от предсрочни избори“, каза още Татяна Буруджиева.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2218 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Диди

2022.07.18 | 22:50

1
Корни и Гечев от 1996год. чакат тази мътна вода. Душа и дупе дават само да са на власт. От инфлацията най много печели държавата и подсъдимите олигарси.
ИСТИНАТА

2022.07.19 | 06:27

2
България ще ТРЪГНЕ по ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ, когато ПРОЦЕНТА от ИЗБОРИТЕ на "бсп" +"герб" +"дпс" стане ПО-МАЛЪК от 20%!!! А, за да стане това е НУЖНО да се ОГЛАСИ ЦЯЛАТА ИСТИНА за:КТБ, ПЪТНАТА КАРТА, НОЩНОТО ШКАФЧЕ, Мата Хари, гласът от ЗАПИСИТЕ, Барселона,.......................... за МИЛИОНИТЕ, МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА наречена ОПГ" герб"ли ЯТАЦИ!!! НАРОДЕ????

2022.07.19 | 06:45

4
Ако изборите можеха да променят нещо, то тогава те отдавна щяха да бъдат забранени!

2022.07.19 | 06:43

3
Тая от снимката едва ли може да влезе в цикъл и по точно едва ли има цикъл, докато за другия до нея той сигурно е постоянно в цикъл.

2022.07.19 | 06:45

6
Точен коментар

2022.07.19 | 06:45

5
Тази Буруджиева е доста неприятна платена женичка......

2022.07.19 | 06:52

7
боли ме хоя , не гласувам от 25 години
Това е лошо

2022.07.19 | 14:44

8
"Полицай от Специализираното подразделение за опазване на обществения ред във Варна, отличен с 20 награди за залавяне на опасни престъпници, е бил арестуван за участие в лизингова измама със смартфони..." - сега този криминал е депутат - "народен" избраник.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини