Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда

  • 05 юли 2022 14:33

  • 1534
  • 14
Божанов: Без натиск „Фейсбук” няма да спре руската пропаганда
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Без регулаторен натиск „Фейсбук“ и останалите социални мрежи няма да положат достатъчно усилия, за да решат проблема с пропагандата и с фалшивите новини. Проблемът става особено значим в контекста на агресията на Русия в Украйна. Това стана ясно от думи на министъра на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има по време на дискусия на Съвета за електронни медии на тема „Плурализъм и дезинформация по време на война“.

„Регулаторната посока за действие срещу пропагандата е да се вмени някаква отговорност на социалните мрежи. Аз лично настоявам да има повече контрол върху препоръчването на съдържание, върху тролските фабрики, върху инструментите за разпространение на подобно съдържание. Комуникацията ми с „Фейсбук“ по темата е трудна. Те признават, че задачата е трудна и че се опитват да правят нещо. Но всъщност, докато няма регулаторен натиск, социалните мрежи няма да направят нищо. Към момента те замазват очи, най-меко казано“, коментира той.

Помага ли умишлено българският „Фейсбук“ за разпространението на руски тролове?

"Регулаторните усилия на ЕК по проблема с пропагандата и дезинформацията трябва да са много внимателни и в момента те са такива", каза още министърът.

„Понякога комисията дори е твърде внимателна. Регулацията на социалните мрежи и на онлайн съдържанието като цяло е ходене по тънък лед. В него, ако направиш така, че правителството да взима решения кое е вярно и кое не е вярно, кое да се свали и кое да не свали, е грешно, от една страна. От друга е и технологично почти невъзможно. Имаме 600 доставчика на интернет, които трябва да помолим да свалят нещо, дори да имахме регулаторен механизъм, а такъв няма, за щастие“, поясни той.

"Рекламният вектор също е важен елемент от дезинформацията", добави министърът.

"През 2019 г. „Гугъл“ затяга контрола и става доста по-трудно да се монетизира през „Гугъл“. За сметка на това има други платформи, които имат по-малък контрол и през рекламните платформи се монетизират фалшиви информации“, коментира Божанов. „В момента „Фейсбук“ не знае какво се случва с аудиторията на микро ниво, каза още той. „Те имат някаква обща картина, доклади за целия свят. Те не отчитат по никакъв начин местната картина, проблемите с местната модерация, местния език, социалните разделения. Общият доклад е безполезен, местният би бил много интересен“, обобщи министърът.

В България има едно от най-еврофилските общества в ЕС, като в същото време то е и едно от най-русофилските, заяви политологът Първан Симеонов от "Галъп“. Той отново представи данните от проучване на агенцията, според което след руската инвазия в Украйна влиянието на фалшивите новини в България е нарастнало. Изследването показа, че почти 60 на сто от анкетираните са против действията на Владимир Путин в Украйна. 23,3% от българите обаче по-скоро ги одобряват. Сред втората група най-вече личат по-възрастни хора, за които основният източник на информация е телевизията.

Министър Божанов: Руски хакери атакуват целия ЕС, киберсигурността ни е слаба заради корупцията

„Ние трябва да говорим на българите на български, умерено. Трябва да намерим път към тези хора, да намерим средата, а не да търсим черна или бяла картина. Някъде бъркаме в подхода, не отчитаме местната специфика, смята  Симеонов. Според него въпросите, които трябва да се задават на българите, е дали биха се радвали, ако и техният живот се срине, защото някой е нахлул в страната им. Други въпроси са: Къде бихте желали да живеете и да се образовате – в Русия или в Германия? Какво би станало, ако утре някой припознае част от територията на България като своя?

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1534 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.05 | 14:36

1
Пропагандата се спира с образовано и политически грамотно население.
а така

2022.07.05 | 14:38

2
Путин се напикава здраво в леглото всяка вечер, а понеделник, сряда и петък и се насира обилно!

2022.07.05 | 14:47

3
feisbuk sa tragedia vsi4ki istini se vijjdat vav telegram tam e istinata i horata vijdat s o4ite si 4e zaradi amerika i nato strada ukraina

2022.07.05 | 14:51

4
В България цензурата на фейсбук се извършва по договор от фирма финансирана от русия. Не се чудете защо някои неща там изглеждат странно. Държавата не я интересува или дори й е удобно да има такава пропаганда. Пета колона, някой?
Майтапчи Йово

2022.07.05 | 18:02

9
Тикво, кой ти пречи да гледаш и слушаш само... БНТ, БТВ, НОВА и останалите... мисирски медии бре, търмък:)))?!?
ауу

2022.07.05 | 15:55

5
Били ли сте някога в Русия .Москва ,Ленинград -Явно не. Москва е по-скъпа столица от Берлин.А образованието им е на световно ниво .Руснакът върви по улицата и чете.Не се изказвайте неподготвен. А за фалшиви новини ЕС САЩ са царе .Знаете ли колко кореспонденти не могат да се върнат в страните си защото казват и пишат истината за Украина

2022.07.05 | 18:07

10
Браво

2022.07.05 | 15:57

6
това ли ви е свободата и демокрацията, да ограничавате мнението на хората? по същия начин го правехте и по времето на ковидидиотизма, ваксините и специалистите, чиито мнения се различаваха от тези на статуквото! връщайте мандата и кой от къде е!
Умник Гюро

2022.07.05 | 16:24

7
Руските тайни служби имат влияние и държат под контрол около 80% от българския държавен апарат. Тук влизат президентство, правителство, парламент и всички останали управленски структури. Единственото спасение за независима България е да се възвърне Закона за Защита на Държавата, благодарение на който преди 9.9.1944г. българската държава прекъсна опитите на комунисти и западни централи за дестабилизация на България. Помнете това от Умник Гюро: ще ви потрябва.
Майтапчи Йово

2022.07.05 | 18:01

8
Идиотино, а пропагандата по официалните медии на такива краварски лайнари като теб... кога:)))?!?

2022.07.05 | 18:08

11
Откраварскителаинаповеликиняма
Анонимен

2022.07.05 | 19:19

12
НАПЪЛНО ПРАВИЛНО! ПЕЧЕЛЯТ НА ГЪРБА НА УБИТИ И РАНЕНИ!
Toruk Makto

2022.07.05 | 22:01

13
Ще ми се да се спре тая НАТОвска истерия!!! Докато тоя деменциален дърт педал Байдън е президент...очаквайте още войни!!! Неговия син е замесен с биолабораториите в Украйна!!! Айде да прогледнете вече!!!!.....
Дечо Дечев

2022.08.14 | 13:14

14
И много малко се говори колко Американци са закупили земя в Украйна и за това се дават милиони долари .

Добави коментар

Водещи новини