Помага ли умишлено българският „Фейсбук“ за разпространението на руски тролове?

  • 04 април 2022 15:56

  • 2234
  • 0
Помага ли умишлено българският „Фейсбук“ за разпространението на руски тролове?
© Getty Images/Novini.bg

Преди колаборационистите и предателите са били горе-долу ясни. След войната са си получавали заслуженото. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6683

Днес обаче – с анонимността на интернет и новите начини на водене на НОВИТЕ ВИДОВЕ битки – ще изпълзят след края на ужасите и ще започнат да лъжат, че винаги са били на страната на доброто и нормалното. Въпреки хилядите си тролски коментари, въпреки хилядите си „мокри поръчки“, въпреки безчовечното си поведение днес. 

И вероятно ще им се размине. 

А „новите видове битки“, например, са онези за умовете на хората – много по-умели от някогашната тромава пропаганда. 

От известно време мнозина започнаха да се оплакват, че са жертва на странно избирателен „филтър“ във Фейсбук. Да не се лъжем – в момента Фейсбук е медия НОМЕР 1 в България, всичко се случва през него. Той е основното бойно поле за умовете на хората. Тези същите хора, които в България в мнозинството си (поне така е нагласено да изглежда) подкрепят путин, кремъл и садистичната им война, като едновременно с това се противопоставят на опитите България да заеме полагащото ѝ се място до западните си партньори. 

Мнозина споделят наблюденията си, че която и да е уж тайната фирма, която е наета да модерира съдържанието в българския Фейсбук, прави „пропуски“, които разрешават на путинската пропаганда да минава между капките, разрешава заплахите и псувните към страници и хора, но също така наказва журналисти, които споделят информация за войната. 

Така например, има публичен сигнал, че ето тази новина е била атакувана от „общността“…

Атакувана от „общността“ ще рече, че голям брой профили са подали сигнал срещу нея и са задействали махането ѝ. Знае се, че масово профилите на троловете се използват и за атаки по сигнал, точно за да се блокират страници и да се сваля съдържанието им, да се тормози собственикът, както и да му се втълпява да се самоцензурира в бъдеще. Атаката става с множество „докладвания“, които водят до сваляне на съдържанието и блокирането на потребителя. 

Още един пример е постоянното атакуване на профила на проф. Николай Слатински (експерт по национална сигурност, бивш председател на Комисията по национална сигурност), който пише материали за войната, но се налага да бъдат публикувани от колегите от „Терминално“, за да видят бял свят. Профилът му е постоянно атакуван от „доклади“, които са задействали блокирането му. 

Писателката Силвия Атипова е започнала да събира данни за действията на фирмата, която мониторира Фейсбук. Миналата седмица беше публикувала пост в Twitter, в който я назова – „Телус“.

Същото име се появи и в коментарите на други. 

Според наблюденията на Атипова, в българската версия на Фейсбук се наблюдава регулярно блокиране на известни журналисти и активисти, известни със защитата си за демокрацията и човешките права в Европа, докато в същото време крайно-десни са оставени да разпространяват пропагандата си. 

"Това е снимка, с която Фейсбук явно няма проблем", пише Атипова. Нацистката символика в ЕС обаче е забранена, а тази пропаганда е повече от гнусна.

Според нея, много сигнали са били пренебрегвани. 

За това, например мога и аз лично да потвърдя – сигнали със заплахи между потребители, псувни помежду им, са докладвани, след което или не се получава никакъв отговор, или се получава отговор, че съдържанието НЕ нарушава правилата на общността. 

Което просто не е вярно. 

В поста на Атипова в Twitter, който вече е изтрит и в който беше тагнала Meta, се споменаваше руска връзка на високо ниво във фирмата, която модерира съдържанието на Фейсбук, за която тя писа, че има информация да е именно „Телус“. 

Дали това е вярно или не, е редно да занимава не само нас – потребителите, но и регулаторите, министъра на електронното управление, министъра на съобщенията, както на министър-председателя Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Ситуацията не е просто обикновена и леко неприятна. Ситуацията е война, а България е фронт на инфовойната. Изглеждаме не само незащитени, но и особено пробити отвътре. 

Днес е „ден без тролове“. Чудесна инициатива, но ще е добре да си направим живота „без тролове“. Тези хора са отровни, а всички виждаме, че има някакъв несъразмерен двоен аршин, по който се мери съдържанието на Фейсбук по света и в България. Дали е фирмата, спомената от Силвия Атипова, дали е друга… дали е покровител/и на фабриките за тролове, всичко това ние можем САМО да гадаем. Важното е вниманието на Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически и правителството да бъдат насочени към разнищването на проблема, защото фронтът е вторият най-важен – след истинския. Фронтът за умовете на хората. Тук губим войната. Губим я с тролските коментари, с фалшивите новини, с блокираните профили на журналисти, всичко това водещо до брутално безчовечните хилещи се човечета под новините за убити деца, смърт, садизъм и изнасилвания. 

Губим я с нежеланието на хората да се нарекат европейци, с нежеланието им да бъдат защитени от НАТО, с желанието им доброволно да влязат в устата на путин, с извратени послания на депутати и обикновени заблудени хора, зовящи за руски ракети над България… позорно, извратено, отвратително и жалко. 
 

Александър Томов
2234 0

Свързани новини

Свързани видеа

Водещи новини