Министър Божанов: Руски хакери атакуват целия ЕС, киберсигурността ни е слаба заради корупцията

  • 29 юни 2022 18:56

  • 784
  • 6
Министър Божанов: Руски хакери атакуват целия ЕС, киберсигурността ни е слаба заради корупцията
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Имало е обсъждане в последните шест месеца на мисията на Руската федерация в България. В детайли обаче не. Решението за гонене на дипломати не е обсъждано на заседание в Министерски съвет. Аз съм присъствал на съвета по сигурността, но не мога да споделя детайли, защото представлява класифицирана информация. Това заяви министърът на електронното управление в оставка Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Това са решения, които не са взети вчера, а са базирани на различни доклади на службите, подчерта той.

„Нямам впечатления за зависимост при вземането на решения“, заяви той по повод думите на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Божидар Божанов: Изпратихме второ писмо до ВСС във връзка със съгласуването на системата им за избор на членове

„В доклада по киберсигурността не присъстваха данни за хакерски атаки срещу страната ни. България обаче е слабо звено заради корупционната си среда. Тя позволява по-лесно външно влияние, включително агенти на външни служби и външни намеси срещу интересите на страната ни. Проблемът с корупцията и със службите за сигурност е доста преплетен“, обясни Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

По думите му нивото на киберсигурност у нас е било заварено в по-ниско ниво, отколкото са очаквали. „Взехме бързи мерки, за да сме по-защитени. Доста от администрациите имаха пропуски“, разкри той.

„Имаме завишена киберактивност във всички държави от ЕС след началото на войната в Украйна. Доста от техническите параметри насочват, че източникът на кибератаките е Русия. Имаме данни, че различни служби в Русия си сътрудничат с различни хакерски групи“, посочи министър Божанов.

Той предупреди, че рискът да отидем на нови избори, от които да не произтече нищо, е много голям. Повод за думите му стана решението на БСП да не подкрепи нов мандат на кабинета в това НС.

„Системата на ВСС е била използвана в нарушение. Надявам се да предоставят документация и среща, за да установим дали е спазена добрата практика и ако не – това да се промени“, каза още министърът на електронното управление в оставка.


 


 


 

Мая Йорданова
784 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
това чиче е

2022.06.29 | 21:20

6
в оставка!

2022.06.29 | 20:38

5
Тъпия ти мозък пречи , а не хакери
Мина

2022.06.29 | 20:08

4
Нинова пак си е избърсала кравешката шунда с лицето на този палячо
КЛОУН

2022.06.29 | 19:54

3
КОЙ СПЕЦИАЛИСТ, ЩЕ ДОЙДЕ ДА РАБОТИ ЗА ВАС?! - КУКУ ПЕНСИОНЕР ИЛИ НЕКОЙ С ПУЦ :)
Майтапчи Йово

2022.06.29 | 19:51

2
Мамин, сладък педер, да ти изпапка чиляк прическата, да ти изпапка:)))!
плевен

2022.06.29 | 19:08

1
велика русия изчезни бе олигофрен

Добави коментар

Водещи новини