Какъв е шансът на кабинета "Василев"?

  • 05 юли 2022 12:34

  • 7360
  • 50
Какъв е шансът на кабинета "Василев"?
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Шансовете да бъде избран кабинет, начело с Асен Василев, са 50 на 50. А вероятността да успее правителство с третия мандат е поне два пъти по-малка. Но и при успех тежките въпроси остават, смята Веселин Стойнев.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 684

Управленска формула може да се състави сравнително лесно. Въпросът в много по-голяма степен е как изобщо ще се стигне отново до властта, т.е. каква ще е формулата на парламентарна подкрепа за правителството. Защото партиите, които застават зад него, поставят бариери.

Първо БСП бе поставила условието Кирил Петков да не е отново премиер. ИТН обаче заявиха чрез Тошко Йорданов, че и Асен Василев не е подходящ. За тях приемливи биха били Никола Минчев, Андрей Гюров и Даниел Лорер. В същото време ПП, ДБ и БСП очевидно не желаят ИТН отново за партньор и не само не канят представителите на партията на разговори, а предпочитат да търсят още разцепления в нея, както казва Ива Митева.

Ива Митева: Кирил Петков ми звъня, искаше да поговорим и да ми обясни някои неща

Най-голямото ограничение, обаче, си е поставила самата мандатоносителка ПП - да не управлява с кабинет на малцинството. Досега е известно, че поне петима депутати не ѝ достигат за мнозинство от 121, ако в бройката на допълнително осигурените включим не само шестимата отцепници от ИТН, но и напусналата групата на "Възраждане" Елена Гунчева.

Може ли Асен Василев и кабинетът да останат на власт само за часове?

Нагласата на ПП е, ако до петък не осигури 121 депутата, да върне мандата на президента. Има, обаче, и по-екстравагантен ход - в петък Василев да връчи на президента реализиран мандат със състав и структура на кабинет, които да бъдат подложени на гласуване, независимо че не са осигурени 121 депутата. С последната надежда, че освободени от предварителния вътрешнопартиен натиск или загрижени за страната, или за собственото си бъдеще депутати от различни групи ще гласуват "за" правителството.

Въпреки тези усилия, е възможно правителството да не събере 121 гласа, но да бъде избрано, да речем с помощта на ГЕРБ и ДПС. Достатъчно е десетина от техните депутати да не участват в гласуването и кабинетът да бъде одобрен с гласовете на над половината от присъстващите народни представители, каквото е изискването по конституция.

Но така то си остава правителство на малцинството, което разполага с под 121 гласа и трудно може да прокарва важни решения, а и може да бъде свалено по всяко време. Ако Асен Василев иска да е докрай последователен - че няма да оглави кабинет на малцинството, ще трябва да подаде оставка веднага след избирането си. Това би било най-краткотрайното правителство в историята на България, подало оставка часове или дни след заклеването си - по-краткотрайно и от едноседмичния кабинет на Константин Муравиев през септември 1944 г.

Правителство на малцинството наистина е неприемливо за коалицията "Три+", защото нейни ключови реформи биха били бламирани или пък подкрепени от други партии на висока цена с тайни договорки. Ако например съдебната реформа продължи да крета, то един възлов приоритет на ДБ и на ПП ще остане бламиран и участието им в управлението ще стане безпредметно. Дори лансираният от ПП Бойко Рашков няма да има как да бъде избран начело на КПКОНПИ .

Шансовете за кабинет с третия мандат

Шансовете да се състави правителство с третия мандат (защото ГЕРБ твърдо обеща да върне втория) засега изглеждат неясни. Но той или ще бъде отново кабинет на малцинството, или ще е на някакво по-широко мнозинство, под марката "евроатлантическо". Ако третият мандат отиде в ДБ, то Бойко Борисов би могъл да отпусне "служебно" десетина депутатски гласа в името на външно-политическата стабилност, без това да се възприема като участие на ГЕРБ в коалицията. Такова правителствено мнозинство едва ли ще може да провежда сериозни реформи, но пък ще положи началото за постигането на задължителен консенсус, без който никаква съдебна реформа не е възможна в не само в този, а и в следващия парламент.

Ако президентът отново даде третия мандат на БСП, както в предишния парламент, шансът да се реализира клони към нула, защото ДБ и ГЕРБ няма как да се качат на този влак, особено след ветото на Корнелия Нинова на оръжието за Украйна.

Нинова за пореден път заяви, че България не е изнасяла оръжие за Украйна

Ако мандатът отиде в ИТН, тогава партията може да търси коалиция единствено с ГЕРБ и ДПС - хората на Слави Трифонов няма да могат да разчитат на никоя от политическите сили, които той свали от власт. На ИТН-ГЕРБ-ДПС обаче няма да им досгигнат девет депутати за мнозинство, а е абсурдно да привлекат и "Възраждане" (най-малкото ще се получи нещо като нов "възродителен процес" за ДПС, но и за последователите на Костадин Костадинов). Отделно, че само  "Възраждане" има неотложен интерес от избори веднага, за да спечели много повече депутати, а не да удължава живота на 47-ия парламент, в който разполага с 12.

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се случва в българския парламент!

Предсрочните избори не са решение

Премерено на око, шансовете да бъде избран кабинет начело с Асен Василев са 50 на 50. А вероятността да успее правителство с третия мандат е поне два пъти по-малка. Но и при успех тежките въпроси остават. Ако се събере управленско мнозинство, колко стабилно ще е то, щом ще зависи от предвидимостта на поведението на неколцина свободни депутати? Ако е кабинет на малцинството, поносима ли е цената, която ще платят онези, които участват във властта и другите, които пасивно я подкрепят? Партиите трябва да убедят своите избиратели в правилността на стратегията, която са избрали.

Рашков: Хора като Борисов нямат моралното право да говорят за избори

Така или иначе, успешното разрешаване на тези въпроси води към възможността да има изобщо някакво парламентарно управление и да могат да се решават ключови за страната въпроси, както успешно се получи с падането на ветото за Северна Македония. Иначе резултатът след поредните предсрочни избори най-вероятно отново ще е патов, независимо кой ги спечели.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Последвайте канала на

Дойче веле
7360 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар

2022.07.05 | 12:37

1
Zero
0

2022.07.05 | 13:22

2
нулев
Ники

2022.07.05 | 13:37

3
200% имат шанса

2022.07.05 | 13:43

4
Показвате ни в парламента среден пръст и ни казвате да го духме, ПРОСТАЦИ, НЯМАТЕ НИКАКЪВ ШАНС!

2022.07.05 | 13:51

5
пресечена нула

2022.07.05 | 13:51

6
пресечена нула

2022.07.05 | 13:58

7
НУЛЕВ ние ще ги пребием само ако заформят такъв
Нулев е шансът щото остатъка от ИТН избраха Маф ия

2022.07.05 | 14:07

8
Хиляди хора са назначени да драскат по сайтове, само и само да връщата мафията на власт, още по лошо че Гешев е зщитник и закрилник на мафията и лошото че новаата власт не успя да го изчисти.

2022.07.05 | 14:39

17
Путин се напикава здраво в леглото всяка вечер, а понеделник, сряда и петък и се насира обилно!
hahah

2022.07.05 | 14:38

16
хахаха какъв кавалджия

2022.07.05 | 14:33

15
Каква мафия те гони от две години всички станаха мафиоти

2022.07.05 | 14:20

12
А ти си назначен да им правиш кавали

2022.07.05 | 14:15

11
Всички от новата власт са за затвора.
Mancho

2022.07.05 | 14:07

9
Nqmat shans, takiva PEDERASİ nikoga sa nqmali shans

2022.07.05 | 14:09

10
Кокорчо премиер?? Боже пази България.
Чисто американски ДАНСинг

2022.07.05 | 15:44

30
Кабинет на Асен Василиев=Кирил Петков имат 100 % шансове! Този хора не опасни за българи и България, този хора не е руски шпиони!
Чичо Сам

2022.07.05 | 15:16

22
Фестер Адамс най-хубав премиер за независима и свободна от пари България.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини