Какъв е шансът на кабинета "Василев"?

  • 05 юли 2022 12:34

  • 7360
  • 50
Какъв е шансът на кабинета "Василев"?
© Булфото, архив
Слушай новината Слушай новината

Шансовете да бъде избран кабинет, начело с Асен Василев, са 50 на 50. А вероятността да успее правителство с третия мандат е поне два пъти по-малка. Но и при успех тежките въпроси остават, смята Веселин Стойнев.

Всичко по темата:
Трусовете в коалицията 684

Управленска формула може да се състави сравнително лесно. Въпросът в много по-голяма степен е как изобщо ще се стигне отново до властта, т.е. каква ще е формулата на парламентарна подкрепа за правителството. Защото партиите, които застават зад него, поставят бариери.

Първо БСП бе поставила условието Кирил Петков да не е отново премиер. ИТН обаче заявиха чрез Тошко Йорданов, че и Асен Василев не е подходящ. За тях приемливи биха били Никола Минчев, Андрей Гюров и Даниел Лорер. В същото време ПП, ДБ и БСП очевидно не желаят ИТН отново за партньор и не само не канят представителите на партията на разговори, а предпочитат да търсят още разцепления в нея, както казва Ива Митева.

Ива Митева: Кирил Петков ми звъня, искаше да поговорим и да ми обясни някои неща

Най-голямото ограничение, обаче, си е поставила самата мандатоносителка ПП - да не управлява с кабинет на малцинството. Досега е известно, че поне петима депутати не ѝ достигат за мнозинство от 121, ако в бройката на допълнително осигурените включим не само шестимата отцепници от ИТН, но и напусналата групата на "Възраждане" Елена Гунчева.

Може ли Асен Василев и кабинетът да останат на власт само за часове?

Нагласата на ПП е, ако до петък не осигури 121 депутата, да върне мандата на президента. Има, обаче, и по-екстравагантен ход - в петък Василев да връчи на президента реализиран мандат със състав и структура на кабинет, които да бъдат подложени на гласуване, независимо че не са осигурени 121 депутата. С последната надежда, че освободени от предварителния вътрешнопартиен натиск или загрижени за страната, или за собственото си бъдеще депутати от различни групи ще гласуват "за" правителството.

Въпреки тези усилия, е възможно правителството да не събере 121 гласа, но да бъде избрано, да речем с помощта на ГЕРБ и ДПС. Достатъчно е десетина от техните депутати да не участват в гласуването и кабинетът да бъде одобрен с гласовете на над половината от присъстващите народни представители, каквото е изискването по конституция.

Но така то си остава правителство на малцинството, което разполага с под 121 гласа и трудно може да прокарва важни решения, а и може да бъде свалено по всяко време. Ако Асен Василев иска да е докрай последователен - че няма да оглави кабинет на малцинството, ще трябва да подаде оставка веднага след избирането си. Това би било най-краткотрайното правителство в историята на България, подало оставка часове или дни след заклеването си - по-краткотрайно и от едноседмичния кабинет на Константин Муравиев през септември 1944 г.

Правителство на малцинството наистина е неприемливо за коалицията "Три+", защото нейни ключови реформи биха били бламирани или пък подкрепени от други партии на висока цена с тайни договорки. Ако например съдебната реформа продължи да крета, то един възлов приоритет на ДБ и на ПП ще остане бламиран и участието им в управлението ще стане безпредметно. Дори лансираният от ПП Бойко Рашков няма да има как да бъде избран начело на КПКОНПИ .

Шансовете за кабинет с третия мандат

Шансовете да се състави правителство с третия мандат (защото ГЕРБ твърдо обеща да върне втория) засега изглеждат неясни. Но той или ще бъде отново кабинет на малцинството, или ще е на някакво по-широко мнозинство, под марката "евроатлантическо". Ако третият мандат отиде в ДБ, то Бойко Борисов би могъл да отпусне "служебно" десетина депутатски гласа в името на външно-политическата стабилност, без това да се възприема като участие на ГЕРБ в коалицията. Такова правителствено мнозинство едва ли ще може да провежда сериозни реформи, но пък ще положи началото за постигането на задължителен консенсус, без който никаква съдебна реформа не е възможна в не само в този, а и в следващия парламент.

Ако президентът отново даде третия мандат на БСП, както в предишния парламент, шансът да се реализира клони към нула, защото ДБ и ГЕРБ няма как да се качат на този влак, особено след ветото на Корнелия Нинова на оръжието за Украйна.

Нинова за пореден път заяви, че България не е изнасяла оръжие за Украйна

Ако мандатът отиде в ИТН, тогава партията може да търси коалиция единствено с ГЕРБ и ДПС - хората на Слави Трифонов няма да могат да разчитат на никоя от политическите сили, които той свали от власт. На ИТН-ГЕРБ-ДПС обаче няма да им досгигнат девет депутати за мнозинство, а е абсурдно да привлекат и "Възраждане" (най-малкото ще се получи нещо като нов "възродителен процес" за ДПС, но и за последователите на Костадин Костадинов). Отделно, че само  "Възраждане" има неотложен интерес от избори веднага, за да спечели много повече депутати, а не да удължава живота на 47-ия парламент, в който разполага с 12.

Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се случва в българския парламент!

Предсрочните избори не са решение

Премерено на око, шансовете да бъде избран кабинет начело с Асен Василев са 50 на 50. А вероятността да успее правителство с третия мандат е поне два пъти по-малка. Но и при успех тежките въпроси остават. Ако се събере управленско мнозинство, колко стабилно ще е то, щом ще зависи от предвидимостта на поведението на неколцина свободни депутати? Ако е кабинет на малцинството, поносима ли е цената, която ще платят онези, които участват във властта и другите, които пасивно я подкрепят? Партиите трябва да убедят своите избиратели в правилността на стратегията, която са избрали.

Рашков: Хора като Борисов нямат моралното право да говорят за избори

Така или иначе, успешното разрешаване на тези въпроси води към възможността да има изобщо някакво парламентарно управление и да могат да се решават ключови за страната въпроси, както успешно се получи с падането на ветото за Северна Македония. Иначе резултатът след поредните предсрочни избори най-вероятно отново ще е патов, независимо кой ги спечели.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.

Последвайте канала на

Дойче веле
7360 50

Свързани новини

Коментари 50

Добави коментар
ГугЛена

2022.07.06 | 23:05

50
Поне Кирето си приличаше на Джон Траволта, а тоя на Свинеподобно, добре, че е мека китка и вместо аз Спецов ще му бърка в отворите.
Aтилa Бич Бoжий

2022.07.06 | 10:10

47
☞Bcичkи ca Дeцa нa ДC и нa Cтapи Koмyниcти! ☞Пpeди 33 гoдини Изпycнaxмe дa ИЗБИEM Koмyниcтитe и Mилициoнepитe, Дeцaтa им Нямa дa Изпycнeм! ☞Нa 9.IX.1944г. Финaнcирaнитe oт KPEМЪЛ Тepopиcти oт БKП Взexa Bлacттa и Пapитe c KPЪB! ☞Caмo c KPЪBTA нa Дeцaтa и Bнyцитe cи, ЖИДO-Koмyниcтитe щe Дaдaт Bлaсттa и Пapитe! ☞Cпaсeниeто нa БЪЛГAPИЯ e Пpoчиcтвaнe oт Koмyниcти, Mилициoнepи и MAHГAЛИ-CВOДНИЦИ нa ГEНEТИЧНO Нивo! ☞Члeн нa БKП - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Член на MBP - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Члeн на ДC - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Члeн на ДAHC - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Cвoдниk - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Tpaфиkaнт нa дeтcka и жeнcka плът - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Kмeт - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Пpokypop - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Cъдия - ИЗБИBA сe Ceмeйcтвoтo, Oтнeмa мy ce Имyщecтвoтo! ☞Koмyниcти, Дeцa нa Koмyниcти, Внyци нa Koмyниcти-CAМO ДO CТEНAТA! ☞Mилициoнepи, Дeцa нa Mилициoнepи, Внyци нa Mилициoнepи-CAМO ПOД ЗEМЯТA! ☞Kaзax!: cutt.us/GebZn
Народа

2022.07.06 | 10:12

49
☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA-БЪЛГAPOYБИEЦ Бoko-Гoмнoтo oт Бpeг!: rb.gy/a8nsf1 ☞Цялото милиционер-жидо-цигaн-ДС-АБпФК-котило, съсипало животите на милиони българи, до крак в трaпа и отгоре с булдозерите: yerl.org/hKTWt ☞Турчеещите се мангали-българомразци и сводници HA-KOЛ!: rb.gy/hg5pvw ♥БЪЛГAPИЯ НA БЪЛГAPИTE: rb.gy/au2vvh
⊙﹏⊙Cийкa-ЧAКAЛAПஜ۩☺۩ஜ

2022.07.06 | 10:11

48
♠♠♠♠Пo зaкона за администрацията чл.14, ал.4, престъпникът-канибал-българоубиец Бойко Методиев Борисов, не е имал право да бъде министър-председател, защото, както всички знаем е бил осъждан и е лежал в чешки затвор. Бил е осъден на десет години лишаване от свобода, заради участието му в ОПГ за кражба на коли, трафик на наркотици и трафик на женска плът. ♠♠♠♠Борисов излежава осем месеца в затвора Панкрац, след което СИК плаща огромна сума на адвоката Петер Дошек за да измъкне Борисов от чешкият затвор. ♠♠♠♠Така вероятно кешово мотивиран, чешкият съд се съгласява да изпрати Борисов в България, където да доизлежи присъдата си. ♠♠♠♠Естествено в България случая моментално се потулва от държавата-мафия, а Борисов вместо в затвора, започва да гради кариера във властта. ♠♠♠♠Поради тази причина престъпника Бойко Методиев Борисов е нямал право нито да бъде кмет, нито да придобие високия военен чин генерал, даден му от татарския циганин, мафиоза-феодал, Ахмет Доган, нито да бъде министър-председател на България. ♠♠♠♠Очевадно е, че за световното жидо-хазарско закулисие, което назначава управниците на България, законите нямат значение. За тях е важно управниците да играят по тяхната свирка, да осигуряват безпрепятствения трафик на наркотиците през България, да осигуряват секс-робини и донори за господарите си, да редуцират българският народ с всякакви методи и политики, и да изпълняват техните заповеди безприкословно. ♠♠♠♠Затова с никакви избори 77 годишното милиционерско статукво неможе да бъде променено. ♠♠♠♠Болшевишко-милиционерска диктатура се сваля единствено и само с оръжие в ръка, всичко друго е ташак!: yerl.org/jztHq ☞ЛИHЧ, KYPШYM и BЪЖE за CATAНATA Боко-Бългaроубиецa от Xepakoвo!: yerl.org/ELH2R

2022.07.05 | 16:11

34
КАКВИ СОЧНИ УСНИ. ИСКАМ САМО ДА МУ ГО ПОДАМ И ДА СЕ ИЗЦЪКАМ ВЪРХУ ТЯХ.
ТОВА Е

2022.07.05 | 18:58

46
НЕГОВ РАБОТЕН ИНСТРУМЕНТ

2022.07.05 | 17:03

37
Вън тези американски коп,елета от България ! ВЙН от властта ! Големи поразии направиха и още по - големи ще направят ! До война ще докарат страната ни !
Чисто американски ДАНСинг

2022.07.05 | 18:56

45
Американски коп. елета не опасни за българи и България.

2022.07.05 | 17:14

40
Тука има нещо вярно.

2022.07.05 | 17:16

41
Каунските Изчадия се облизват в тъмното като вълк в мъгливо време и чакат с нетърпение да вземат властта , макар и за три месеца .
Чисто Американски ДАНСинг

2022.07.05 | 18:55

44
Да подкрепи коалиция врагове за Бъогария не опасни като "руски шпиони".
Цв

2022.07.05 | 17:45

42
Да духате на Спецов всички там подлоги - Кокорчо ще ви обясни!
Важно че

2022.07.05 | 18:52

43
Коалиция на Петков имат подкрепа от ДАНС.

2022.07.05 | 17:13

39
След избори, легитимността е по висока. Сега само губят време.
Няма значение!

2022.07.05 | 17:05

38
Има съществена промяна в електоралната нагласа и изборите са задължителни!

2022.07.05 | 17:00

36
50 на 50 , ами това е да лакътя , сгънат !
Умник Гюро

2022.07.05 | 16:16

35
Шансът на кабинета на Кокорчо е точно толкова голям, колкото българите говорят китайски.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини