Председателят на КЕВР: Парното и токът може да поскъпнат с по-малко от планираното

  • 29 май 2022 19:38

  • 1025
  • 9
Председателят на КЕВР: Парното и токът  може да поскъпнат с по-малко от планираното
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

По-ниска цена на газа за юни каза, че очаква председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров.

Всичко по темата:
Антикризисните мерки на кабинета Петков 147

Той не се ангажира с прогноза за стойността на синьото гориво наесен. Коментира, че за да има предвидимост са нужни дългосрочни договори.

"Вече имаме един дългосрочен с Азербайджан. За да има предвидимост, ни трябва и втори. Аз ще се чувствам спокойно, ако имаме три такива договора и в момента се водят преговори. В момента, в който преговорите дадат резултат, съм поискал от "Булгаргаз" да уведомят КЕВР, за да се внесе корекция в цената." - каза Тодоров.

КЕВР е готова да въведе блок тарифи на тока, парното и водата

Прогнозното поскъпване на парното с около 39% и на тока - с 3,3% може да се окаже преувеличено, стана ясно от думите му. Предстои обществено обсъждане и проверки в "Топлофикация София" и някои ЕРП-та.

"Ако има корекции в цената, те ще бъдат в посока надолу. Ние не удовлетворихме претенциите на топлофикациите за увеличение между 150% и 300%. Реалното увеличение на цената се дължи на четворното увеличение на цената на газа , както у нас, така и в Европа. И това е фактор, който не може да бъде преодолян." - каза председателят на енергийния регулатор.

Компенсациите за увеличените разходи на топлофикациите ще дойдат от комплексно решение, включително и от пренасочване на компенсациите от възобновяемите енергийни източници, чиято пазарна цена е достатъчно висока, обясни Тодоров. Има предложение и на Министерство на енергетиката за пренасочване на част от свръхпечалбите на АЕЦ.

"Тази криза е може би най-силната, която Европа е претърпяла през последните 40 години. Мерките не са обикновени и това не са обичайните пазарни правила. Всяко правителство се опитва да вземе възможно най-адекватното решение." - изтъкна той.

Според Станислав Тодоров е съвсем реалистично през новия отоплителен сезон да влязат в сила блокови цени за тока, парното и водата. Идеята е да има ниво на консумация, което да се плаща по регулирана по-евтина тарифа, а надвишаването му да струва по-скъпо. За да се случи това, е необходимо решение на парламентът. Станислав Тодоров обаче изтъкна, че тази идея е срещнала подкрепа от финансовото министерство и някои народни представители.

"Това се прилага в много европейски държави - нормалната консумация на едно домакинство да е покрита от регулирана тарифа на справедлива цена. А който разходва над тази консумация, например, за да напълни басейна си или да отопли големия си мезонет, да плаща малко по-висока цена, така че хората, които са максимално засегнати от високите цени, да са с гаранитрана консумация на гарантирана цена. Всеки, който може да си позволи по-големи нужди и по-добро качество на живот, да плаща повече." - обясни Тодоров.

Според него ситуацията на енергийния пазар ще се нормализира за между 6 и 12 месеца след приключването на активната фаза на войната в Украйна. Председателят на КЕВР, обаче, е скептичен, че някога цените ще се върнат на старите си нива.

"Аз лично не вярвам някога да се върнат на нивата отпреди войната, защото има набрана инерция и очаквания в сектора. Трябва да се разделим с илюзията, че енергията е евтина, а да мислим как да спестим енергия и призовавам всички български граждани да помислят какво трябва да направят през лятото, за да намалят консумацията си през зимата." - заяви Тодоров.

Мая Йорданова
1025 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2022.05.29 | 21:42

7
Сърбия днес подписа договор с Газпром на 350$
Agent 007

2022.05.30 | 07:48

9
Da , ama sa "zavisimi" ot Rusia !
Доротея

2022.05.30 | 05:19

8
Абе охлюв,ти изобщо не знаеш къде се намираш
тва и аз мога да го кажа

2022.05.29 | 21:38

6
може да вали амо може и да не вали

2022.05.29 | 20:35

5
ЖИД-банкер Игор Коломойски -Порошенко–(Вальцман )–еврей -алкохолик -Леонид Кравчук–(Блюм)–еврей - ЛЕЙБА Кучман–еврей - Юлия Тимошенко –(Циля Капителман)–арм. еврейка Министър на финансите –Александр Шлапак–еврей - Виталий Кличко – (Этинзон ) – еврей - Олег Тягнибок -(Фротман)–еврей по майка - Дмитрий (Авдим) Ярош–еврей, хасид -Турчинов (Коган)–еврей -Арсений Яценюк (Бакай)–еврей -Министър на финансите–Александр Шлапак– еврей -Андрей Парубий-еврей -Владимир Гройсман–еврей -Арсен Авакян-Аваков–арменски еврей -Министър на Културата–Сергей Нищук -еврей, масон -Директор на Нац.Банка–Степан Кубив –еврей администрация на Валцман-Сергей Пашински–еврей

2022.05.29 | 20:35

4
Старата тактика в действие ! То трябваше с повече , но ние сме умни и добри затова увеличаваме с по - малко ! Глупакът вика ураааа !
PaulaFox

2022.05.29 | 20:32

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062
Бастун

2022.05.29 | 20:19

2
Планирал съм 100% ще поскъпне с 60%. Наздраве!!!

2022.05.29 | 20:02

1
Какъв красив напудран американски актьор на украински происход!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини