Константинова: България е на първо място по процент на регистрация за временна закрила

  • 20 май 2022 12:42

  • 411
  • 4
Константинова: България е на първо място по процент на регистрация за временна закрила
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

В този момент временна закрила могат да получат в над 90 населени места в страната, в над 120 локации в 214 гишета. Въпреки трагичното наследство, България е на първо място по процент на регистрация за временна закрила. Този процент днес е 99 процента. Това каза вицепремиерът по ефективно управление Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа в отговор на въпрос на народния представител Христо Гаджев относно политиката на правителството за предоставянето на временна закрила на бежанците от Украйна. Константинова посочи, че за сравнение в Полша регистрираните бежанци са 50,7 процента, в Румъния - 31 процента, в Унгария - 5,6. 

Константинова припомни, че България е била една от първите държави, която е транспонирала директивата за временна закрила на Европейския съюз, въпреки наследената административната подготовка за това. По думите ѝ завареното наследство се е изразявало в места за регистрация в общо три града на страната и пет гишета.

"Твърдението ви, че има риск хората с временна закрила да останат без покрив, мога да класифицирам единствено като нелепо. България е задължена да предостави подслон на всички хора с временна закрила за целия период на временната закрила, който в момента е 24 февруари догодина", заяви Константинова.

Тя уточни, че след изключително успешното публично-частно партньорство с хотелите, държавата ще продължи да осигурява покрив на бягащите от войната на цена от 15 лв. на човек в държавни общински бази и във всички места за настанявяне от държавния търговски регистър, които пожелаят доброволно да се включат в новата програма.

Общата леглова база само на хотелите с една и две звезди наброява повече от 175 хиляди легла, а във ведомствените бази са установени над 33 хиляди легла, така че говорим за общ капацитет 200 хиляди легла при максимална необходимост на 60 хиляди души, които към този момент са настанени в хотели при морето. Каквито и притеснения да сте имали, няма никакво основание за тях, защото хората бягащи от войната не само няма да останат без покрив, а ще бъдат настанени в по-уютни места от мизерните лагери, в които вашето правителство настаняваше сирийските бежанци. Каква е политиката на правителството - политиката на правителството на България по отношение на бежанците за пръв път е правилна, заяви Константинова.

В София започва кариерен форум за украински бежанци

Депутатът Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС в уточняващ въпрос насочи вниманието към изискваното от страна на Агенцията за социално подпомагане удостоверение за настоящ адрес за предоставяне на еднократна помощ. Той каза, че такова няма как да бъде издадено, докато лицата са настанени в хотели. Калина КонстантиноваКалина КонстантиноваКалина Константинова завършва 9-та Френска езикова гимназия в София. Изучава Икономика в Колежа посочи, че механизмът работи и дори да е имало известно забавяне в началото то е било наваксано. Тя настоя, че повече хора избират България и посочи, че вече има 3500 човека, които са започнали работа, или пет процента от общия брой. Не виждам никаква причина за някаква паника. Деветдесет и девет процента от хората тук са регистрирани, каза Константинова, цитирана от БТА.

По линия на достъпа до образование вицепремиерът увери, че украинските деца завършват онлайн образованието си в Украйна. Тя уточни, че образователната ни система има допълнителни места. На децата са осигурени допълнителни уроци по български език в училище и добави, че лятото ще има по-голяма яснота колко от децата ще останат в България. Имаме места в детските градини, посочи вицепремиерът.

Константин Тодоров
411 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
б0клуцi

2022.05.20 | 12:52

1
0sтавка
Деси Радева

2022.05.20 | 13:23

2
Тази смръдла е отврат
Цв

2022.05.20 | 13:48

3
Теб пък откъде те изкопаха?
МИСЛИ!

2022.05.20 | 21:59

4
През последните два месеца ние приемаме украински цивилни, бягащи от боевете. Те са само жени и деца, които страдат. Затова не вземаме никакви предпазни мерки. Една трета от тези деца обаче са обучени в летните лагери на бандеровците. Там те научиха боравенето с оръжие и възхищението на престъпника срещу човечеството Степан Бандера. Пътят към ада е послан с добри намерения!

Добави коментар

Водещи новини