Ивайло Шотев: Искането за оставка на Константинова е неоснователно

  • 01 юни 2022 12:24

  • 863
  • 1
Ивайло Шотев: Искането за оставка на Константинова е неоснователно
© Кадър Nova News
Слушай новината Слушай новината

„За мен исканията за оставка на вицепремиер Константинова са напълно неосновани, тъй като за три месеца тя и нейният екп, подкрепени от държавата, свършиха абсолютно всичко необходимо, за да дадат подслон и за хората, които бягат от война”. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната” (ПП) Ивайло Шотев в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS.

Подходът към бежанците в България е съвсем различен от този в другите страни, посочи депутатът и напомни, че с финансирането от ЕС у нас е използвана възможността бежанците да се настанят в хотелски бази, за да се подпомага и туристическият сектор в момент, в който няма твърде голямо търсене на услугите им.

Шотев напомни, че тази временна мярка свършва днес и се преминава към следваща фаза на настаняване и приютяване. По думите на депутата рискът е бил преценен и държавата е взела мерки за превозване от хотелските бази към вътрешността на страната, като се използват и буферните зони.

По темата за влизането на България в Еврозоната, за което има различни мнения реалистичен ли е срокът 1 януари 2024 година, Шотев каза: „ПП застава рамо до рамо със своите коалиционни партньори в позицията за възможно най-скорошно присъединяване към Еврозоната. Това минава през Техническия план, приет от МС. Говорим за подготовка на публичния и непубличния сектор за преминаване от лева към еврото”, допълни Шотев.

Парламентът ще изслуша Калина Константинова за бежанците от Украйна

България в момента няма монетарна политика, подчерта той и припомни, че от нея сме се отказали още 1999 година при влизане във Валутния борд. „Чрез преминаването към Еврозоната България няма да бъде само субект. Тя ще има пряко участие във взимането на решенията за монетарната политика на ЕС”.

Според него е проблем инфлационният шок, в който е не само България, а и ЕС. „Смятам, че ситуацията, в която се намираме в момента - 2022 година, е коренно различна от тази през миналата година. Така че параметрите, които са необходими за преминаване към Еврозоната, трябва да бъдат преразгледани също и към нас”, категоричен е депутатът от ПП.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
863 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Просто човек

2022.06.01 | 13:27

1
Къде са останалите 100 млн. евро?! Питам!

Добави коментар

Водещи новини