Василев: 16 милиона лв. са дадени от бюджета за украинските бежанци у нас

  • 13 май 2022 13:55

  • 1205
  • 2
Василев: 16 милиона лв. са дадени от бюджета за украинските бежанци у нас
© Булфото (архив)

16 милиона лева са дадени от бюджета за украинските бежанци у нас, каза министърът на финансите Асен Василев. Той напомни, че мярката изтича на 31 май, след което тези украинци, които са получили статут за временно пребиваване, ще имат същите задължения и права като всички български граждани. Вицепремиерът каза, че няма дискриминация към тези граждани:

"Те трябва да работят. Имат право, ако работят, нали се осигуряват на здравни осигуровки. Имат право на достъп до програмите, които са за наемане на работа, които има и за всички български граждани. Т.е. не се проявява никаква дискриминация спрямо тях, нито положителна, нито отрицателна". 

Недоволство в хотелите, приютили украински бежанци

Над 22 000 заповеди за отпускане на еднократна помощ от 375 лева са издали социалните служби на украински граждани, около 16 000 вече са получили средствата.

Обявените свободни работни места от бизнеса и държавата, както за украинци, така и за българи, са над 30 000.

Към момента започналите работа са над 2400.

Украинските бежанци у нас - вече колкото населението на Шумен

Над 20 000  украинци са консултирани от мобилните групи на Агенцията по заетостта. 10 са проведените трудови борси в градовете с компактно настанен украински граждани, а от понеделник ще заработят 86 мобилно пунктове на бюрата по труда.

"Такива пунктове ще има от понеделник до 3-6 в Бургас, Поморие, Варна, Златни пясъци, Константин и Елена, Каварна, Приморско, Китен и предимно в курортните комплекси, където в момента са настанените украински граждани. Целта на тези пунктове на място е веднага с идването на украинския гражданин, който желае да започне работа, да му бъде предоставено свободно работно място, да бъде насочен, да бъде дадена координация на работодателите, и, ако те желаят вече, да го наемат", каза директорът на Агенцията по заетостта Смилен Въловм, цитира БНР.

Работодатели са заявили 9000 свободни работни места:

"75% изразяват готовност от работодателите да наемат веднага украинските граждани".

Това е бизнес, предимно в София, Варна, Бургас. Стартират и мерките на държавата за субсидирана заетост.

"Общо във всичките програми, които стартират към момента, над 30 хиляди работни места, субсидирани по един или друг начин е осигурила държавата за българските и за част от украинските граждани, които желаят да работят", посочи още Вълов.

Радина Лазарова
1205 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ваня

2022.05.13 | 17:54

2
Какво означава , парите идвали от Европа.Някой знае ли какви пари плащаме като държава членка на евросъюза? Всички тези пари са от данъците на страните членки в ЕС ,включително и България.

2022.05.13 | 14:28

1
Това трябва да се знае от такива като онази, която твърдеше, че Европа ни давала парите за бежанците.

Добави коментар

Водещи новини