Илияна Йотова се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република

  • 16 май 2022 15:57

  • 277
  • 3
Илияна Йотова се срещна с председателя на Камарата на депутатите на Италианската република
© Пресцентър Президентство
Слушай новината Слушай новината

Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изтъкна пред Роберто Фико единната българска позиция, че Република Северна Македония може да започне преговори за еврочленство само след реални гаранции за българските условия, съобщиха от президентския прессекретариат.

Последствията от военния конфликт в Украйна и разширяването на Европейския съюз бяха основни теми на разговора на „Дондуков“ 2 между вицепрезидента Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , и председателя на Камарата на депутатите на Италианската република Роберто Фико. Двамата категорично осъдиха военната инвазия на Русия и изразиха увереност, че дипломатическите усилия за спиране на военните действия не са изчерпани и е възможно връщането към преговорите за мир. „Най-голямото предизвикателство пред ЕС днес е да бъде еталон на световната сцена за мир и обединение, а не само сбор от държави“, посочи председателят на Камарата на депутатите на Италия.

България и Италия са приели почти еднакъв брой бежанци от Украйна – около 100 хиляди души. На срещата беше обсъдено и закъснялото изготвяне на общоевропейско законодателство в областта на миграцията и убежището. Споделена беше тревогата от продоволствена криза като следствие от войната, особено в страните от Африканския континент. Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , изрази опасение, че резултатите от нея отново ще паднат върху плещите на Европа с нов поток от мигранти.

Българският вицепрезидент и председателят на Камарата на депутатите на Италианската република обсъдиха и последствията от европейската санкционна политика в енергийната сфера. Роберто Фико предложи създаването на план за възстановяване за енергетиката по примера на Плана за възстановяване и устойчивост, целящ да се справи с последствията от пандемията от Ковид-19.

„България е една от най-заинтересованите страни нашите съседи да бъдат пълноценна част от европейското семейство. Европейският съюз не е само свободно движение на хора, стоки и услуги, ЕС е преди всичко спазване на човешките права. В България има солиден национален консенсус, че преговорният процес за Република Северна Македония ще бъде отворен едва когато има прогрес по всички нерешени въпроси“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,, като представи българската позиция за политическото разширяване на ЕС. Вицепрезидентът посочи, че българите в Северна Македония са подложени на системна дискриминация.

Илияна Йотова: България не може да каже "Да" на Република Северна Македония, докато няма разписани гаранции

„Република Северна Македония трябва да представи достатъчно гаранции, че спазва Копенхагенските критерии и Договора за добросъседство. Засега няма заявено такова желание. Най-голямата гаранция за спазването правата на българите е вписването им в Конституцията на Северна Македония като държавотворен народ“, подчерта Йотова и настоя за пътна карта с тези условия, която да бъде неизменна част от преговорната рамка. От своя страна Роберто Фико представи италианската позиция, според която първо трябва да започне преговорният процес и в неговия ход да се решават отворените въпроси. „Не можем да правим компромиси с българската позиция, защото в противен случай ще внесем допълнителни конфликти в Европейския съюз“, категорична беше вицепрезидентът Йотова.

Константин Тодоров
277 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Сандокан

2022.05.16 | 16:24

3
Да каже за сметките им със Радев и Нинова във руски банки от Москва заплатата.
03304

2022.05.16 | 16:23

2
Троянската кобила на Кремъл заедно със троянския руски тип генерал чекист Радев. Много долни предатели крепостноселски чада. Да си кажат родата и преди девети не са съществъвали само след като роднините им шумкари са слязли голи и боси от землянка и са се появили за кадри. Измет
ДБ

2022.05.16 | 16:20

1
Яташкото чадо комунист само патува този Кремълски агент и руски роб.

Добави коментар

Водещи новини