Заков: Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ

  • 13 май 2022 16:43

  • 605
  • 4
Заков: Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Все още уточняваме какви и колко самолети ще получим от САЩ, за да можем да осигурим военновъздушната защита на страната ни в периода между невъзможността на МиГ-29 да изпълнява задачите си по Air Policing до идването на първите осем Ф-16. Това съобщи в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир ЗаковДрагомир ЗаковДрагомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. Завършил е Френската гимназия в София, както и международни в коментар за проведените във Вашингтон разговори на българската делегация, водена от премиера Кирил Петков.

,,Това са тези втора ръка Ф-16, за които става дума, дали ще бъдат втора ръка Ф-16 или друг самолет, все още не е ясно - това е само една от опциите. Ако са Ф-16 втора ръка, които ще трябва да запълнят тази празнота, тогава ние ще трябва да ускорим и обучението на нашите пилоти, за да могат да летят на тези самолети'', допълни военният министър.

Началникът на отбраната: До момента е известно, че първата доставка на F-16 ще е през 2025 г.

Засега не е ясно дали и колко ще платим за тези самолети. Заков уточни, че все още не сме получили оферта и за втората партида от 8 нови изтребители Ф-16, договорени от предишния кабинет.

Още не сме я получили, тъй като все още работим с американската страна и договаряме някои от опциите, които искаме да има в самолета или такива, които искаме да отпаднат. Идеята е да получим един оптимален вариант на искане от наша страна за способности на този самолет. Целта не е да се махат способности, а да намерим най-оптималния вариант за пакета, който искаме да придобием, обясни той.

Американски самолети се включват в охраната на българското небе

В момента се водят преговори с партньорите ни от НАТО за усилване на охраната на българското въздушно пространство, след като на 31 май изтече мандатът на нидерландските самолети, изпълняващи съвместни дежурства, уточни още Заков.

Последвайте канала на

Владимир Василев
605 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Педалче, ти имаш ли

2022.05.14 | 01:12

4
мнение по някакъв въпрос или просто имитираш Радев.
Еми...

2022.05.13 | 17:47

3
Трябва сериозно ВВС, за да не си помислят рашистите дори да припарят насам, а не както беше по времето на Тиквата, да правят каквото си искат и да чакаме на Ердоган да ги гони.
Уй

2022.05.13 | 17:01

2
Е нали са платени бе измекяр? Какво смяташ ти точно
Хаха

2022.05.13 | 16:59

1
И го натоварете този идиот заков и към Украйна нали е военен нали защитава Украйна ми да върви да се бие не изкаме кравари тук и чернилки циганите са ни в повече няма нужда от повече

Добави коментар

Водещи новини