Сандов: Европейският съд в Люксембург осъди България за наднормени нива на серния диоксид в югоизточния район

  • 12 май 2022 13:27

  • 1480
  • 9
© Novini.bg

Преди малко излезе решението на Европейския съд в Люксембург. България е осъдена за наднормени нива и системни нарушения през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточния район. Това каза на пресконференция екоминистърът Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

„Това е първо решение, но на практика от тази наказателна процедура следва Европейската комисия да установи дали ние сме прекратили това нарушение. В противен случай, ще отправи нов иск към Европейския съд в Люксембург, който този път ще носи и финансови санкции за страната ни. Има два доста тежки за България въпроса. Единият е, че не се касае само за Гълъбово и двата ТЕЦ-а там, а се касае за целия югоизточен район. Това означава, че в целия югоизточен район серни диоксиди оттук-насетне трябва да бъдат изцяло в нормата, за да може да бъде затворена тази процедура. Всяко излизане от тази норма дава основание на Комисията да заведе второ дело, този път, свързано с конкретни санкции. Второ решение на съда може да бъде не само за санкции, а може да не позволява България да работи на дерогация и това да означава затваряне на много повече ТЕЦ-ове. Това би било много тежко за все още нереформираната българска енергийна система“, обясни той.

Съдът е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на мярката за спиране на централата

По думите на Сандов решението е било очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. „Даже обратно – работи срещу предписанията, които се дават от ЕК. Не става въпрос само за правен ангажимент. Наднормените нива на серен диоксид в атмосферата водят до тежки здравословни проблеми за населението. Неслучайно в този район има по-висока заболеваемост от определени заболявания, което е особено видно и при децата. Когато говорим за горивните инсталации, които са основен източник на серни диоксиди, винаги на първо място трябва да слагаме това, защото здравето не може да бъде заменено“, подчерта министърът.

Той допълни, че енергията може да бъде произвеждана по различни начини.

„Може да бъде транспортирана, складирана, но здравето на хората не можем да заменим“, посочи Сандов.

Министърът коментира предвидения за днес протест на работещите в ТЕЦ „Марица 3“, който в крайна сметка не се състоя. Той се обърна към недоволстващите, като посочи, че ги разбира, но протестните им действия трябва да са насочени срещу работодателя им, а не срещу екоминистерството.

Отменя се протестът на работещите в ТЕЦ "Марица 3" в София

„ТЕЦ Марица 3“ Димитровград системно нарушава по времето на своята експлоатация от май миналата година до 21-ви април т. г. нивата на серен диоксид, установено от измервателната станция на Изпълнителната агенция по околна среда в Димитровград. През 2021 г. Има 30 наднормени нива на средночасовата, а пред периода на 2022 г. Имаме 8 такива. Някои от стойностите са преминали алармения праг. Това означава над три пъти завишаване на нормите, което има тежки последствия за здравето на хората и би следвало да се предприемат определени действия за моментално решаване на този въпрос. Това не се е случвало. Обследваме доколко операторът е спазил изкисванията на наредба на министерството, тъй като има текущо мониторинг, извършван 4 пъти в годината в 4-те отделни сезона, в които се измерват емисиите. Инсталациите трябва да работят поне на 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на измерването инсталацията е работила на по-нисък капацитет, с което е предпоставила замерването да не е качествено. Това е отговорност на оператора“, коментира Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е.

Той добави, че има и втора причина за затварянето на „ТЕЦ Марица 3“. „Това е неизпълнение на предписанията по комплексното разрешително. Установено е и от последни проверки – това не се случва. Предприятието е поискало да отвори и работи на по-нисък капацитет с обяснението, че само така могат да предотвратят част от тези нарушения и да изолират част от проблемите. Отказваме, защото има предписания, които все още не са изпълнени. Заради тези неизпълнени предписания, продължава да стои рискът още в първия ден на работа ние да сме в нарушение на предписанията на Съда в Люксембург. Има заповед от преди малко на директора на РИОСВ това предприятие да не отваря и да остане в сила действието на принудителната административна мярка от 21-ви април тази година“, подчерта екоминистърът.

Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е съобщи, че директорът на регионалната екоинспекция в Хасково е бил заплашван и подчерта, че няма да позволи това да се случва отново. 

"Няма да позволя юрисконсулти или други представители на предприятия да поставят ултиматуми на държавни служители или директори на РИОСВ. Това се е случило, а ако се повтори – ще има последствия. Ултиматум да се пусне временно да работи това предприятие. Ще имаме пълна проверка по въпроса. Искам да защитя директора на РИОСВ, защото можете да си представите на какъв натиск е била подложена. Още никой не е сезиран", коментира министърът. 

Ето и решението на съда: 

България не е изпълнила задълженията си по Директива 2008/50/ЕО относно качеството на атмосферния въздух : - като не е гарантирала в югоизточната част на страната да не се превишават систематично и постоянно, от една страна, от 2007 г. до 2018 г. включително, почасовата пределно допустима стойност за серен диоксид (SO2), и от друга, от 2007 г. до 2018 г. включително, с изключение на 2010 г. и 2012 г., дневната пределно допустима стойност за този замърсител, и - като не е приела, считано от 11 юни 2010 г., подходящи мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности за SO2 в тази зона, и по-специално като не е гарантирала, че плановете за качеството на въздуха предвиждат подходящи мерки, така че периодът на превишаване на тези пределно допустими стойности да бъде възможно най-кратък. С решението се уважава предявеният от Европейската комисия иск за установяване на неизпълнение от страна на България на задълженията ѝ по Директива 2008/50/ЕО относно качеството на атмосферния въздух и за по-чист въздух за Европа.

* Евентуални последствия от решението : Националните органи трябва да предприемат действия, за да се съобразят с решението на Съда. Ако въпреки решението на Съда, България не коригира ситуацията, Комисията може отново да отнесе въпроса до Съда на ЕС. Когато въпросът бъде отнесен за втори път до Съда, Комисията предлага да наложат финансови санкции, които могат да бъдат под формата на еднократна сума и/или дневни плащания. Тези санкции се изчисляват, като се вземат предвид: значимостта на нарушените правила и последиците от нарушението за общите и частните интереси; периодът, през който правото на ЕС не е прилагано; способността на страната да заплати, като се гарантира, че санкциите имат възпиращ ефект Предложената от Комисията сума може да бъде променена от Съда в неговото решение.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1480 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
Ели

2022.05.13 | 09:52

8
Докато Сандов е министър очаквайте да ни осъдят за още много проблеми и то благодарение на некадърността му
Кели

2022.05.16 | 20:49

9
Тъпанар си ти Ели
Петър

2022.05.12 | 21:01

7
Решението е просто - Сандов и Белев да дават оставки!
Бъззззз

2022.05.12 | 15:17

6
Сандов , ако и работеше толкова добре, колкото дава предложения, равен нямаше да има. Откакто е в МОСВ нищо конкретно не прави, а само говори ...
Станко

2022.05.12 | 14:52

5
Не съм видял конкретни мерки за по-чист въздух в държавата, откакто Борислав Сандов стана министър! Защо ли?
Лиляна

2022.05.12 | 14:42

4
Сандов се е объркал, че като е сложил един костюм и организира брифинги, вече е голямата работа
Chirs

2022.05.12 | 14:01

3
Секс запознанства във вашия град - is.gd/EZdating
вгз

2022.05.12 | 14:01

2
От кюмбетата в братска Турция .
ШИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2022.05.12 | 13:48

1
ХА СЕГА ДА ВИ ВИДИМ ГОЛИТЕ ЗАААДНИЦИ...

Добави коментар

Водещи новини