Съдът е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на мярката за спиране на централата

  • 04 май 2022 12:18

  • 428
  • 1
Съдът е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ за отмяна на мярката за спиране на централата
© Novini.bg

В свое определение Административният съд в Хасково е отхвърлил искането на ТЕЦ „Марица 3“ – Димитровград за спиране на предварителното изпълнение на заповедта, с която Регионалната инспекция по околната среда и водите - Хасково наложи принудителна административна мярка за спиране дейността на топлоцентралата. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). 

Със своя акт съдът на практика удостоверява правилността на незабавното изпълнение на мярката, издадена от РИОСВ. Причина за мярката беше поредицата от нарушения на разпоредбите по Закона за опазване на околната среда и на условията на Комплексното разрешително, както и на предписанията, издавани от РИОСВ. 

Полиция влезе в ТЕЦ "Марица 3", Сандов с първи коментар

Работата на ТЕЦ ,,Марица 3“ АД – Димитровград беше спряна с принудителна административна мярка от РИОСВ - Хасково на 21 април т.г., припомнят от министерството. Административната мярка ще остане в действие до привеждане на горивната инсталация в състояние, което не води до опасни замърсявания на околната среда и до рискове за човешкото здраве.

Превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни, посочват още от министерството. 

Към настоящия момент ТЕЦ „Марица 3“ не работи. Единствената лицензирана и сертифицирана автоматична измервателна станция в района на Димитровград отчита, че средноденонощните концентрации на серен диоксид вече са в норма, под критичния праг от 125 микрограма на кубичен метър (µg/m3). За 30 април и 1 май те са съответно 13 и 18 µg/m3. 

Критичният праг от 350 µg/m3, приложим за средночасовите измервания, също е далеч от стойностите, отчитани в последните дни. За двата дни те попадат в диапазона от 4 µg/m3 до 65 µg/m3, отбелязват от МОСВ.

Радина Лазарова
428 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.05.04 | 12:31

1
Цената на газта в България се формира след 20% отгоре за посредниците. Днес Булгаргаз е получил Трета покана от Газпром да преподпише договорът на старата цена, НО схемата с плащането в рубли изключва посредниците. В същото време от два дни другарчетата на Кире, прикривайки се зад швейцарска компания се опитват да сключат договори с Газпром за доставка на газ за България през два гръцки терминала …. през тяхната фирма. Цената е 130% над предложената от Газпром на Булгаргаз. По случайност директорът на „швейцарската“ компания е назначен в борда на директорите на Булгаргаз. От два дни гръцкото служби чакат отговор от българските по казуса.

Добави коментар

Водещи новини