Министър Генчовска прие министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг

  • 09 май 2022 16:28

  • 453
  • 2
Министър Генчовска прие министъра по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг
© МВнР

Министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент и министърът по европейските и международните въпроси на Австрия Александер Шаленберг потвърдиха отличните отношения между двете държави и обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството в сферата на туризма, образованието и културата.

„Австрия е дългогодишен приятел на България. Тя е един от най-важните ни търговско-икономически партньори и е сред най-големите чуждестранни инвеститори у нас. Нашите дипломатически отношения датират повече от 140 години“, заяви министър Генчовска в съвместно изявление с Александер Шаленберг, който е на официално посещение в България. Тя посочи, че двете страни ще работят за разширяване на обмена в сферата на туризма, образованието и културата.

По време на разговорите в Министерството на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент и Александер Шаленберг обсъдиха войната в Украйна, европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и въпроси, свързани с енергийната сигурност.

„Войната в Украйна създаде нова геостратегическа реалност и постави нашата обща сигурност пред безпрецедентни предизвикателства“, заяви българският външен министър. Тя посочи, че страната ни твърдо подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и категорично осъжда руската военна агресия.

Радев разговаря с федералния министър по европейските и международните въпроси на Австрия

Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент подчерта пред министър Шаленберг неизменната подкрепа на България за европейския път на страните от Западните Балкани. „Разбира се, напредъкът по пътя към членството неизменно е свързан с принципа на собствени заслуги. През последните месеци България положи значителни усилия за насърчаване на позитивния климат в двустранните отношения с Република Северна Македония, включително чрез иницииране на формати за засилено развитие на секторните политики. Ще продължим работата по изграждане на истински добросъседски отношения с Република Северна Македония. Същите са възможни обаче единствено с общи усилия“, заяви министър Генчовска. Тя обърна внимание, че страната ни очаква от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за гарантиране правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

Александер Шаленберг заяви, че ако зависи от него преговорите с Албания и Северна Македония би трябвало да започнат още през юни. „Разбира се, ние осъзнаваме, че има много чувствителни точки и въпроси в двустранните отношения, които трябва да бъдат изяснени“, посочи той. Министър Шаленберг високо оценява усилията, които полага българската страна и акцентира върху политическата воля, която трябва да срещне подкрепа и от двете страни.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
453 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Олег Зейбел

2022.05.09 | 16:47

1
Трудно е да бъдеш под външен контрол. Здравейте българи и всички с Великия ден на победата!
Коко

2022.05.09 | 17:07

2
Е те такава министърка никой нема.

Добави коментар

Водещи новини