Министър Генчовска разговаря с хърватския си колега

  • 21 април 2022 14:04

  • 304
  • 0
Министър Генчовска разговаря с хърватския си колега
© МВнР
Слушай новината Слушай новината

"Тази година отбелязваме 30 години история на взаимна подкрепа и взаимопомощ между България и Хърватия. За този период двете държави изминаха дълъг път и днес са приятели и съюзници в ЕС и НАТО, а 12-вековното приятелство между тях продължава‘’.

Това заяви министърът на външните работи Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент на съвместна пресконференция с хърватския си колега Гордан Гърлич-Радман, която се проведе в Загреб, съобщиха от пресцентъра на МВнР. И двамата министри изразиха общата воля за задълбочаване на отношенията между двете държави, които ще продължат да се подкрепят и в бъдеще на фона на глобалните предизвикателства, с които се сблъскват Европа и целият свят. 

Министър Генчовска отговори дали България води две политики по линия на Северна Македония

Министър Генчовска подчерта, че България винаги е подкрепяла твърдо Хърватия от периода на обявяване, признаване и защита на нейната независимост и териториална цялост, до присъединяването й към ЕС, НАТО и международни организации. “Партньорство между България и Хърватия се развива в рамките на ЕС и НАТО. София и Загреб трябва да поемат ангажимент да работят за ново стратегическо измерение чрез задълбочаване и засилване на сътрудничеството си в ключови области като сигурност и отбрана, търговски и икономически връзки, туризъм, образование, наука и култура”, каза първият ни дипломат. Теодора ГенчовскаТеодора ГенчовскаТеодора Генчовска е завършила Съвременна история в Софийския университет „Свети Климент и Гордан Гърлич-Радман ще работят заедно за приемането на двете страни в Шенген, Eврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. 

По време на срещата двамата външни министри изразиха загриженост за ситуацията в Украйна, като се обединиха около мнението, че непредизвиканото и неоправдано военно нахлуване на Русия в Украйна е създало нова геостратегическа реалност, която подкопава европейската сигурност. Сред обсъжданите теми бе и инициативата „Три морета“. „Инициативата предоставя огромни възможности за свързаност между държавите, особено в контекста на войната в Украйна. Потенциалът й може да се използва по отношение на енергийната свързаност, като България и Хърватия могат да работят в тази посока“, каза още българският външен министър.  Тя добави, че България и Хърватия са едни от най-силните поддръжници на европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. 

По време на визитата си в Хърватия министър Генчовска се срещна и с министър–председателя Андрей Пленкович, председателя на парламента Гордан Яндрокович, както и с представители на българската общност. Тя посети и Хърватската академия на науките и изкуствата, където хърватската страна изказа лична благодарност към България за финансовата помощ, предоставена на академията, за възстановяване след земетресенията в страната през 2020 г. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
304 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини