Христо Проданов: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази

  • 01 май 2022 15:54

  • 1840
  • 6
Христо Проданов: След 31 май украинските бежанци ще бъдат настанявани в държавни бази
© Министерство на туризма
Слушай новината Слушай новината

"Приблизително 30 хиляди са украински бежанци в хотелите в морските курорти. След 31 май голяма част от тях ще бъдат насочени за настаняване в държавните бази. Никой от тях няма да остане на улицата. Ще разговаряме и с хотелиери, които да ги задържат още, ако в държавните бази няма достатъчно места". Това заяви пред БНР министърът на туризма Христо ПродановХристо ПродановХристо Проданов е Магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за, като подчерта, че действащото правителствено решение е със срок до 31 май, но предстои да бъдат проведени разговори за продължаване на тази мярка, ако се наложи. 

Министърът потвърди, че на 20 април е бил първият превод на средства към хотелиерите, които са се включили в мярката за помощ на бягащите от войната хора от Украйна: "Има някои дублажи и грешки, които в момента се изчистват. Първият период, който беше от 24 февруари до 31 март, в голямата си част е платен. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 30 април. ... Нашата задача е да бъдем коректни с хотелиерите, както те бяха коректни към държавата, но втората ни задача е да бъдем бдителни и да следим за честното и правилно изразходване на тези средства".

Проданов заяви, че той ще бъде против решение да се заплаща за настанени в частни домове бежанци.

По думите му усилието на правителството е постепенно включване на бежанците в пазара на труда в България: "Има мобилни групи, които посещават местата за настаняване и правят анкети с бежанците. Около 90% от тях заявяват желание да започнат работа". 

Министерството на туризма е фокусирало реклама към пазарите на страните от Вишеградската четворка и Сърбия, Румъния, Северна Македония, за да привлече туристи, които да заменят руските и украинските.

Според министър Проданов цените в българските морски курорти са по-ниски от тези в Гърция: "Цените са същите, само че в Гърция са в евро", каза той.

Министърът на туризма разкри кога ще изплатят парите на хотелиерите, настанили украински бежанци

Христо Проданов коментира и позицията на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е по темата за военна помощ за Украйна: "Нека видим какво ще се случи на 4 май в парламента, какъв ще е проектът за решение, какви ще са текстовете и тогава органите на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е ще решават каква ще е нашата позиция".

Той подчерта, че най-вероятно през седмицата ще има събиране на ръководството на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за решение по казуса с военната помощ: "Компромисите са политически въпрос и такова решение се взема от политическите органи на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, а не от един или друг представител в правителството или в парламента".

Проданов беше категоричен, че България не изнася оръжие за Украйна и уточни, че не Корнелия Нинова трябва да обяснява на електората си, а "президентът трябва да обяснява неговите позиции".

Христо ПродановХристо ПродановХристо Проданов е Магистър по Индустриален Мениджмън. Собственик и управител на заведения за повтори тезата на БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е, че доставката на оръжие ще налее бензин в огъня на войната: "Не може да дрънкаме оръжие и да искаме да има дипломатическо решение на конфликта в Украйна. С Русия трябва да бъде разговаряно, за да може наистина да прекрати войната".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1840 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
нн

2022.05.12 | 08:52

6
Сасипаха ни хотелите , да ,а сега е ред на базите.А бе вкарвайте ги в палатки или кой от къдее пък особено за мръсните украинци това е задължително.
ООН: Бежанците от Украйна ще достигнат 8,3 милиона

2022.05.02 | 00:23

5
Добре де... Защо бягат тия хорица??? Нали всеки Божи ден гледаме и слушаме как Украйна РАЗМАЗВА Русия... Всеки Божи ден едно и също - 20000 убити / 30000 убити... 1000 танка / 2000 танка... 500 самолета / 600 самолета... 50 кораба / 100 кораба и т.н. и т.н. и т.н... Бягат в ужас слабите руснаци, пред несравнимата мощ и сила на украйнците... Е.......... Тогава защо бягат тия хорица...??? Както пише Шекспир - "Има нещо гнило в Дания." Ама май е в Украйна... От близо 50 милиона човека - близо 10 милиона до края на годината ще избягат... Е това е абсурдно просто... Една пета от населението на държавата, която твърди, че не само побеждава, а буквално РАЗМАЗВА противника... Просто не е сериозно това...

2022.05.01 | 16:32

2
Подкрепям Украйна, а не Русия, поради следните причини: 1. Украйна е братски народ. 2. Ние сме християнизирали Украйна. 3. Дали сме азбуката на Киевска Рус. 4. 70% от войнишкия състав в руската армия през 1878г. са украинци. 5. Над 200 000 българи са се преселили в земите на Украйна, област Бесарабия. 6. Украйна признава, че е получила азбуката и християнството от България (за разлика от Русия). 7. Украйна никога не е организирала и финансирала бунтове, метежи, въстания и преврати в България. 8. Украйна никога не е организирала политически убийства в България. 9. Украйна никога не е крала архивите ни. 10. Украйна не е крала златния ни резерв. 11. Украйна никога не е разпокъсвала землището ни. 12. Украйна никога не е насъсквала Сърбия, Румъния или Турция да ни нападнат. 13. Украйна не е измисляла нови, несъществуващи езици. 14. Украйна не е измисляла несъществуващите македонска, тракийска, шопска и добруджанска нации. 15. Украйна никога не ни е обявявала ВОЙНА!!! 16. Украйна никога не е прехвърляла диверсионни групи на наша територия. 17. Украйна никога не е имала свои "украинофилски" партии в България, имащи за цел дестабилизацията на държавата и обществото. 18. Украйна никога не е финансирала и поддържала национални движения „Украинофили“, нито участва в правенето на събори, където се веят украински знамена. 19. Украйна не ни продава най-скъпия петрол и газ в Европа. 20. Украйна не заселва стотици хиляди украинци по нашето Черноморие. 21. Украйна не е пращала въоръжени терористи в България. 22. Украински политици не са заявявали, че ще ни изкупят и другата половина от Черноморието, след като вече били изкупили едната половина. 23. Украйна не е финансирала чудовищни терористични атентати в България, най-големите и кървави в света за времето си. 24. Украйна не е промила мозъците на 80% от българите да ѝ се кланят и да предават България, нито дели хората на украинофили и украинофоби, за да внася допълнително разделение и разединение у българите. 25. Украйна не е нападала (за последните 1000 г.), бомбардирала и окупирала България. 26. Украйна не притежава между 30 и 50% от българската икономика и не ни държи в 100-процентова енергийна зависимост от нея посредством свои хора в българския парламент, съдебни и правоохранителни служби и структури. 27. Украйна няма 45-метрови паметници, символизиращи престъпен режим и не ни заплашва, че ще ни се случи случка, ако ги махнем. 28. Украйна не ни е пренаписвала и фалшифицирала историята. 29. Украйна не ни натяква постоянно как ни била освобождавала два пъти и как трябва да сме ѝ вечно благодарни, тоест надупени и подчинени. 30. Украйна не е поставяла свое марионетно правителство и престъпен режим и диктатура, които управляваха 45 години, избиха цвета и елита на нацията и върнаха България със 100 години назад в развитието и. Има и други причини, но тези са основните.

2022.05.01 | 20:21

4
Стикс си пускал фейкове укрофашист
анонимен

2022.05.01 | 17:27

3
нямали къде другаде да ги настаните та по базите на морето, за да не може обикновените български граждани да отидат на по евтина почивка. докато украинците се излежават на морето българите ще плащат високите цени по морските хотели

2022.05.01 | 16:05

1
Искам и аз

Добави коментар

Водещи новини