СУ "Св. Климент Охридски" и Фондът на фондовете подписаха меморандум за сътрудничество

  • 18 април 2022 15:43

  • 389
  • 0
СУ "Св. Климент Охридски" и Фондът на фондовете подписаха меморандум за сътрудничество
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Фондът на фондовете подписаха днес меморандум за сътрудничество. На подписването на меморандума присъстваха министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Атанас Георгиев, изпълнителният директор и председател на Съвета на директорите на Фонда на фондовете Мартин Гиков.

Изключително се радвам, че Фондът на фондовете, Министерството на иновациите и растежа и Софийският университет продължават своето по-интензивно сътрудничество, каза министър Лорер. С днешното споразумение се надяваме темата за иновациите и предприемачеството да достига до повече млади хора, защото твърдо вярваме, че икономическият растеж на нашата страна се обуславя от това младите хора да създават повече иновации и да имат повече добри идеи, които да се превръщат в бизнес, подчерта Даниел Лорер. 

Лорер: Държавата ще подкрепи индустриални зони с реални инвеститори

Той съобщи, че ще има конкурс за студенти до 29 години, който ще бъде организиран заедно със Софийския университет и с Фонда на фондовете. Тази инициатива е част от днешното споразумение, обясни министър Лорер.

Студентският конкурс ще започне на 20 април онлайн, а вторият етап ще е на 26 май. Третият етап от конкурса ще е на 7 юни в аулата на СУ, където студентите ще представят своите идеи пред инвеститори. 

Софийският университет може да допринесе много за иновациите, а Стопанският факултет на СУ е мястото, в което младите хора могат да се научат на предприемачество, каза ректорът проф. Анастас Герджиков. Той подчерта, че СУ е българското висше училище, в което се прави много сериозна наука, а това е важно, защото без наука иновации няма. 

От Фонда на фондовете заявиха, че ще се опитат да подкрепят студентски и преподавателски стартъпи. Обсъжда се и създаването на някакъв вид инкубатор, който да свързва идеите, които се генерират в университетите с бизнеса. Целта е самият бизнес да оцени тези идеи и този инкубатор ще е междинно звено между висшето образование и бизнеса.  

Деканът на Стопанския факултет на СУ доц. Атанас Георгиев заяви, че Стопанският факултет не само обучава студенти, но и осъществява връзките на науката с бизнеса. Имаме над 150 подписани споразумения с водещи компании и институции, добавяме и споразумението с Фонда на фондовете, което ще помогне за развитието на предприемаческия дух при студентите, каза доц. Георгиев. 

Икономиката, обществото и университетите искаме такива иновации, които да са свързани със сериозната наука, каза проф. Анастас Герджиков. Той отбеляза, че и това правителство, и предишните правителства през последните седем-осем години "направиха най-важното, което го нямаше 20 години. Това е сериозната инвестиция в научната инфраструктура".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
389 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини