Лорер: Държавата ще подкрепи индустриални зони с реални инвеститори

  • 15 април 2022 11:53

  • 305
  • 0
Лорер: Държавата ще подкрепи индустриални зони с реални инвеститори
© Булфото (архив)

Държавата ще подкрепи индустриални зони с реални инвеститори, заяви в Русе министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава. Той обясни, че по Плана за възстановяване и устойчивост са заложени средства за изграждане на нови зони, както и за разширение на съществуващи.

"Едно от важните послания към бизнеса е, че предстоящите инвестиции в индустриалните зони ще бъдат не там, където държавата реши, а където операторът на зоната може да демонстрира реален инвеститорски интерес. Това ще бъде основният критерий, по който ще бъдат финансирани проекти", каза Лорер. 

Даниел Лорер получи плакет на Русенския университет

Той обясни, че на работна среща с кмета на Русе Пенчо Милков са обсъдени възможностите за разширение на индустриалната зона край града.

"Този, който оперира Русенската индустриална зона, ще трябва да покаже пред държавата, че наистина предприятия са заинтересовани да дойдат тук и тогава ние ще осигурим финансиране по Плана за възстановяване", обясни министърът. Той допълни, че държавата поема изграждането на довеждащата инфраструктура до избрания терен, ако операторът може да се аргументира защо това е необходимо.

Министър Лорер откри в Русе конференция на тема "Иновации и растеж: Русе". На форума бяха представени възможностите пред бизнеса да кандидатства за европейски средства по програмите, управлявани от Министерството на иновациите и растежа, както и финансови инструменти, които стимулират предприемачеството и стартиращите компании.

"Знаете, че имаме ковид криза, която приключва, последвана от инфлационна криза, последвана от войната в Украйна. Всичко това ни задължава да работим с максимална скорост, за да можем да предоставим на българската икономика повече средства. В настоящия момент Планът за възстановяване и устойчивост вече започна, имаме и програмата "REACT-EU" за енергийна ефективност преди това. Имаме и редица инструменти от Българската банка за развитие и Фонда на фондовете", обясни Лорер. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
305 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини