Лорер: Държавата подпомага с 4 млрд. лева хората и фирмите заради високите цени на газа и тока

  • 13 април 2022 16:36

  • 809
  • 4
Лорер: Държавата подпомага с 4 млрд. лева хората и фирмите заради високите цени на газа и тока
© Булфото (архив)

Най-фрапиращата цифра за подкрепата на българския бизнес и за хората са четирите милиарда лева, които правителството е дало за намаляване на ефекта от високите цени на природния газ и на електроенергията. Това обясни министърът на иновациите и растежа Даниел ЛорерДаниел ЛорерДаниел Лорер завършва компютърни науки и бизнес управление в университета в Тел Авив. Утвърждава, който присъства на заседание на икономическата комисия в парламента.

,,В подкрепа на бизнеса продължихме до юли и мярката 60/40. Българката банка за развитие (ББР) стартира три програми с бюджет от 100 милиона лева, за малкия бизнес има други грантови схеми за подкрепа на фирмите'', посочи Лорер.

Над 136 млн. лв. ще бъдат отпуснати по линия на процедура за енергийна ефективност на предприятията, чрез инструмента React-EU. Тази мярка ще позволи на българските компании да подобрят енергийната си ефективност и да намалят сметките си за ток, което е много важно в настоящата ситуация. От 25 000 лв. до 150 000 лв. безвъзмездна помощ могат да получат микро, малките и средни предприятия от сектора на преработващата промишленост за намаляване на разходите си за електроенергия, природен газ, течни горива или за други енергоносители. Средствата са по нова мярка, която ще се изпълнява по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност"(ОПИК) към Министерството на иновациите и растежа. 

Министър Лорер: С над 136 млн. лв. ще бъдат подкрепени българските компании за подобряване на енергийната си ефективност

Лорер добави, че още 41 млн. лв. ще бъдат изплатени и по процедурата за COVID помощи на фирмите за т.нар. големи малки компании. Министърът изтъкна, че се работи и по първата програма за подкрепа на предприятията в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост.

До края на юни или началото на юли се очаква да стартира и първата грантова процедура по нея за "Технологична модернизация на предприятията" с безвъзмездно финансиране за близо 260 млн. лева, заяви Лорер.

Последвайте канала на

Владимир Василев
809 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.01.10 | 15:49

4
Държавата да контролита всичко и да недава милиарди
Ггх

2023.01.10 | 14:36

3
Най мазния противен крадец .
тнвм

2022.08.13 | 10:29

2
Супер сте, момчета!
PHAT FUSSI

2022.04.13 | 17:40

1
вие раздавате милиардите като милинки, бе. овчари.

Добави коментар

Водещи новини