Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата

  • 05 април 2022 20:53

  • 2076
  • 3
Ето какво ще обсъждат депутатите през седмицата
© Novini.bg
Слушай новината Слушай новината

Парламентът ще продължи с обсъждането на Законопроектa за ратифициране на Международния договор за закупуването на три ракети Sidewinder, сключен със САЩ. Това предвижда проектопрограмата за работа на Народното събрание за тази седмица. Договорът не включва увеличаване на финансовите задължения за българската държава, но дава възможност за оптимизиране на доставките от страна на САЩ, свързани с изпълнение на договора по придобиване на многоцелеви изтребител, пише в мотивите към законопроекта.

Има внесени няколко предложения на основание чл. 47, ал. 8 от правилника на парламента, който предвижда възможността за включване на законопроекти и проекти за решения в дневния ред на редовното пленарно заседание на Народното събрание през първата сряда на всеки месец.

„Възраждане“ предлага Проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. От ГЕРБ-СДС искат обсъждане на предложението им за създаване на Временна анкетна комисия, която да проучи меморандума, сключен между правителството и GЕMCORP и IP3 CORPORATION.

„БСП за България“ предлага в програмата да бъде включен отчетът за дейността на Комисията за защита от дискриминация през 2020 г., а от „Демократична България“ - първо гласуване на промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

В програмата на парламента са включени още доклад на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства за извършената дейност през 2020 г. и доклад за изпълнението на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2020 г. Предстои и разглеждане на Отчет за осъществяване на процеса на приватизация и следприватизационен контрол през периода 1 януари - 30 юни 2021 г.

НС прие Закона за здравето на първо четене

Депутатите ще продължат и с обсъждането на първо гласуване на промени в Закона за данък върху добавената стойност, внесени от „Възраждане“. В програмата е и друго предложение на парламентарната група - за промени в Закона за съдебната власт (първо гласуване).

Други точки от дневния ред са още: Проект на решение за приемане на процедурни правила за предлагане на кандидати за двама членове на Съвета за електронни медии, както и второ гласуване на изменения в Закона за пощенските услуги.

За петък е предвиден блиц контрол от 9:00 ч. По правилник той се насрочва всеки първи петък от месеца, но преди седмица премиерът Кирил Петков и част от вицепремиерите не успяха да участват в заседанието в парламента заради работни ангажименти, отбелязва БТА. В петък предстои и редовен парламентарен контрол.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2076 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
До малоумните които не разбраха, че

2022.04.06 | 02:17

3
Украйна е буферът, който препречва пътя на дивака Путин към Източна Европа. Помощ за Украйна е помощ за самите нас.
✌Кристина Кръстева✌

2022.04.05 | 21:09

1
☞Бoйkо Meтoдиeв Бoриcoв, да умреш в ЛАЙНА, CATAНA от Xepakoвo, AMИH.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸.††††††.¸¸¸...¸.¤*¨¨*¤.¸¸¸...¸¸¸

2022.04.05 | 22:05

2
На майка ти у п.тката нещастник

Добави коментар

Водещи новини