Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с координацията на еврофондовете

  • 30 март 2022 11:44

  • 306
  • 0
Парламентът прие на първо четене законови промени, свързани с координацията на еврофондовете
© Булфото (архив)

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.  С измененията се създава нормативна възможност Централното координационно звено да бъде организирано в администрацията на Министерския съвет, в Министерството на финансите или в друго министерство.

Промените бяха приети единодушно със 117 гласа "за" при регистрирани 146 народни представители, като ДПС и "Възраждане" не участваха в гласуването.

Европрокуратурата разследва български фирми за злоупотреба с еврофондове

Със законопроекта се цели постигане на съответствие с новата структура на Министерския съвет и синхронизация на действията, ефективност и оптимизиране на администрацията. В споразумението за съвместно управление на България в периода 2021-2025 г. се предвижда дирекция "Централно координационно звено" да премине от администрацията на Министерския съвет (МС) към Министерството на финансите.

В срок до шест месеца от влизането в сила на законопроекта, МС и министърът на финансите трябва да приведат в съответствие нормативните актове по прилагането му.

Измененията бяха приети почти без дебат, спор за кворума обаче предизвикаха резултатите от гласуването.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) коментира, че гласуването е неуспешно, защото не са участвали 121 депутати. Той коментира, че разбира желанието да се върнат към едни стари правила, когато законите бяха приемани с половината от регистрираните, но това беше променено с правилниците на Народното събрание (НС).

Заместник-председателят на НС Кристиан Вигенин ("БСП за България"), ръководещ заседанието, обясни, че когато не е поискана проверка на кворума, се работи с кворума, който вече е регистриран.

Заместник-председателят на парламента Ива Митева ("Има такъв народ") също каза, че гласуването е валидно и никой не е оспорил кворума, просто народни представители не участваха в гласуването. Тя обясни, че кворумът трябва да е 121, за да бъде открито заседанието, оттам нататък актовете се приемат с гласовете на повече от половината на присъствалите. В случая имаме кворум, търсим 61 гласа и продължаваме напред, допълни Митева.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
306 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини