НС прие Закона за здравето на първо четене

  • 31 март 2022 15:06

  • 736
  • 0
НС прие Закона за здравето на първо четене
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Парламентът прие промени в Закона за здравето на първо четене, с които се дава възможност за въвеждане на мерки след края на извънредната епидемична обстановка, която изтича на 31 март.

Законопроектът бе подкрепен от 121 народни представители, 24 бяха "против" и 39 "въздържали се".

Със закона се създава правна възможност след отпадане на извънредната епидемична обстановка, когато е необходимо, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, да може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област.

Парламентът започна работа с обсъждане на първо четене на промени в Закона за здравното осигуряване

Парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) обяви, че ще настоява за промени между двете четения на Закона за здравето, заяви на брифинг Андрей Чорбанов от парламентарната група.

"Принципно нашата група подкрепи закона с идеята, че някои от текстовете са абсолютно задължителни, посочи депутатът. Той уточни, че има много неща, с които не са съгласни. „Важно беше да останат парите за лекарите на първа линия, докато продължава пандемията, макар да няма обявена извънредна епидемична обстановка“, посочи депутатът. 

Чорбанов настоя да се дефинират в много голяма степен правомощията на министъра на здравеопазването. „Ние смятаме, че министърът трябва да има своите отговорности в една реална ситуация, в която няма такава обстановка, но не би трябвало да се дават допълнителни правомощия, които да позволяват налагането на мерки, които да бъдат валидни за цялото население“, коментира депутатът и уточни, че става въпрос за въвеждането на противоепидемични мерки като носенето на маски, представянето на зелени сертификати. Под въпрос Чорбанов постави и даването на правомощия на регионалните здравни инспекции, които по места да могат да обявяват епидемични обстановки, без това да е съгласувано с централната власт. 

„Ние искаме да бъдем подготвени, държавата да бъде подготвена в каквато и да е извънредна ситуация да може да се реагира адекватно, но да бъде по утвърдени правила, които няма да зависят от мнението на един човек“, заяви народният представител.  

Последвайте канала на

Мая Йорданова
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини