Депутатите ще бистрят проблемите на електронното правосъдие

  • 22 март 2022 12:32

  • 1146
  • 1
Депутатите ще бистрят проблемите на електронното правосъдие
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще обсъди с представители на изпълнителната и съдебната власт проблемите на електронното правосъдие, както и работата на Единната информационна система на съдилищата и Единния портал за електронно правосъдие.

На заседанието на комисията, което ще бъде на 23 март 2022 г. от 14.15 часа в зала „Изток“ на Народното събрание (пл. „Народно събрание“ № 2), могат да присъстват и представители на магистратските организации, а също така и на българската адвокатура, съобщиха от пресцентъра на парламента.

За изслушване народните представители от Комисията по електронно управление и информационни технологии са поканили министъра на електронното управление Божидар Божанов, министъра на правосъдието Надежда Йорданова, изпълнителния директор на „Информационно обслужване“ АД Ивайло Филипов и представители на Висшия съдебен съвет. От ВСС са потвърдили участие прокурор Гергана Мутафова, Боян Новански от съдийската колегия и съдия Даниела Марчева. На заседанието ще присъстват и председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев, както и съдии от Софийски градски съд, Софийски районен съд, Административен съд – София и др. 

Към Министерски съвет да се създаде Съвет за електронно управление предвижда проектопостановление

Електронното правосъдие е един от начините правораздаването у нас да стане много по-достъпно и ефективно за българските граждани. Проблемите в двете системи – Единната информационна система на съдилищата и Единния портал за електронно правосъдие, затрудняват този процес. През лятото на 2021 г. Върховният касационен съд реши да спре използването на ЕИСС. Комисията ще обсъди и необходимостта от адекватна поддръжка на двете системи, като се има предвид фактът, че в момента ЕПЕП няма извънгаранционна поддръжка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1146 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Идиотизъм в действие

2022.03.22 | 13:02

1
Правилно!!!То това е най-важното в момента!!Що да се занимават Кире , кокорчо и другите пепета с някакви си цени,войни, безработица,инфлация ,срив на икономиката...

Добави коментар

Водещи новини