Окончателно! Народното събрание сложи край на "златните паспорти"

  • 24 март 2022 10:06

  • 980
  • 1
Окончателно! Народното събрание сложи край на "златните паспорти"
©

Окончателно: край на т.нар "златни паспорти". Почти без дебат депутатите приеха на второ четене промени в закона за българското гражданство, с които се прекратява възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции.

"Условията, които са били изпълнени, са следвали действащия закон. Не чух какво налага вземането на решения за прекратяване за всички неприключили производства. Ще създадем правна несигурност. Не чух мотиви какво ще се случи като прекратим тези висящи преписки и върнем тези пари", каза Петър Петров от "Възраждане".

Депутатите решават финално за „златните паспорти”

Дотук се е стигнало след дълги години да се привлекат инвестиции, коментира Крум Зарков от ПГ на БСП.

"Затова се реши да се прекратят производствата по стар ред. Законопроектът предвижда по предложение на ДПС да се направи проверка на всичко случило се по тези текстове. Това ще смали България от държавите под особено наблюдение от ЕК. Ще покажем как не трябва да се действа конюнктурно. Това е важен момент, защото отне няколко години да стигнем дотук", допълни той.

"Да, с този закон сложихме край на тежък спор. Успяхме да свалим България от списъка, който ЕК сочеха с пръст. Не успяхме да свалим проблема с пребиваването на базата на инвестициите. Ще внасяме предложения- дали ще го отменим или ще внесем по-сериозни регулации- ще стане ясно", добави Хамид Хамид от ПГ на ДПС.

Въпросът и за т.нар. "златни визи" също е на дневен ред, вметна Зарков. Ще се върви към обща европейска регламентация по този въпрос.

Последвайте канала на

Калина Христова
980 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Анонимен

2022.03.24 | 14:07

1
Освен изслушване на Зеленски в българския парламент, ПП и ДБ би следвало да внесат в него проекторешение за оказване на някаква военна помощ на украинския народ.

Добави коментар

Водещи новини