Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск от тотална война

  • 13 март 2022 10:20

  • 1185
  • 11
Божилов: Използването на ядрено оръжие крие риск от тотална война
© Нова

Използването на ядреното оръжие крие огромен риск от тотална война. На този етап не виждам такава заплаха. Нямаме и основания да се притесняваме от разрушения или взрив, подобен на чернобилския. Това коментира в студиото на „Събуди се” зам.-министърът на отбраната Йордан Божилов. 

Той уточни, че НАТО няма никакво намерение да воюва с Русия и да се конфронтира със страната във военен аспект. „Предполагам също и че Русия не би дръзнала да използва военна сила срещу натовски държави”, каза още зам.-министърът. Той заяви категорично, че български войски няма да бъдат изпращани на територията на Украйна. 

Експерт по сигурността: Войната в Украйна е дълго подготвяна

По думите му Българската армия няма всички способности, необходими да се посрещнат потенциални рискове. „Ние нямаме дронове, нямаме определени системи за командване и контрол. Ще ни трябва допълнително разузнавателна информация. Всичко това ние ще поискаме и ще говорим с наши съюзници за усилване на тази батальонна бойна група”, добави той.

Божилов обяви, че вече се водят разговори и се уточняват параметри за усилване на батальонната ни бойна група. „Вече нашите съюзници ни подпомагат в „еър полисинга”. Самолетите, които са на българска територия, подпомагат нашите военновъздушни сили”, посочи зам.-министърът.

Той коментира, че заради въоръжения конфликт в Украйна България няма да може да ремонтира самолетите ни МиГ-29 и Су-25. „Те са съветско производство и досега се ремонтираха основно в Русия и Беларус. Санкциите срещу Русия, общата геополитическа ситуация не предполагат тези самолети да бъдат ремонтирани там, ще се търсят други варианти”, посочи Божилов.

Зам.-министърът коментира, че страната ни разполага с 15 самолета МиГ-19. Колко обаче са оперативни Божилов не посочи. И отново поясни: „Ние няма да предоставяме наши самолети на Украйна. НАТО не желае да се конфронтира военно с Русия”, категоричен беше той.

На въпрос дали очаква допълнителни войски на наша територия, Божилов отговори: „На този етап мисля, че не е необходимо, но ситуацията е динамична”, заяви зам.-министърът.

Той каза, че оценките, които се изготвят, показват, че няма непосредствен военен риск за България. „Най-голямата заплаха за страната е продължаващата война - тя има пряко следствие - огромната бежанска криза”, уточни Божилов.

„Тази европейска архитектура за сигурност, която позволи Европа да се развива благополучно - финансово, икономическо и културно, се дължи именно на тази система за сигурност, а тя за съжаление сега се разпада”, добави зам.-министърът.

Батальонната група

„Това ще бъде бойна група от 1 000 военнослужещи - основно български. Тя ще действа както на територията на страната, така при необходимост и на територии на други натовски държави. Така е по решението на Министерския съвет”, уточни Божилов.

Той подчерта, че България не разчита единствено и само на тази бойна група за отбраната си. „Ние разчитаме на нашата армия, както и на нашите съюзници по линия на НАТО, и на Европейския съюз”, каза още зам.-министърът.

Драгомир Заков: Няма военна заплаха за България

„Това са 1 000 души. Хиляда военнослужещи на фона на стотици хиляди от другата страна не представляват заплаха за Русия. Идеята на тези бойни групи е да покаже първо солидарност. Че НАТО не изоставя държавите си, че НАТО е солидарен. Втората цел беше да подкрепи отбранителния потенциал на страните, в които са разположени”, категоричен е той.

За бомбоубежищата в страната

„Някои жилищни блокове са строени с тези съоръжения. Те биват убежища и укрития - укритието е това, което може да предпази от непосредствена атака, бомбардировка и там човек  може да изкара няколко дни. Убежището вече е сериозно съоръжение, където хората могат да изкарат седмици, понякога и месеци. В някои блокове има укрития”, обясни Божилов.

В какво състояние са бомбоубежищата в страната?

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1185 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
преминаващ

2022.03.13 | 13:46

11
циркаджия
ЦИ ГА НИНА

2022.03.13 | 12:23

10
ОНЯ Г А Д ЯНКО ЯНЕВ НАЛИ ВИ КАЗА СНОЩИ ПРИ ГАНИЕЛА? - ЩЕ ВЛЕЗЕ ЦИ. У АЕЦ И ЩЕ ИМА ЕКШЪН :) ТА АКО НЕ СТЕ ГЛУХИ, :)
ДАСКАЛ

2022.03.13 | 12:18

9
ВЗРИВ, ЩЕ ИМА АКО НЕ НАРЕЖЕТЕ АЕЦ НА СКРАБ, КАКТО ЗАПОВЯДАХ!
ГОВОРЕЩА С В И Н ЬО

2022.03.13 | 12:12

8
КАЗАХ ДА ПОДГОТВИТЕ 5 000 СКО ТА ЗА НАХЛУВАНЕ НА КИПЪР ЗАЕДНО С ФЕСА! ДА СЕ ИЗ К О Л Я Т МАГАРЕШКИТЕ МИНДЖИ У БАЗАТА ТАМ!
бамба

2022.03.13 | 12:05

7
тоя откри топлата вода.
ДАСКАЛА С ТАНКА

2022.03.13 | 12:03

6
ВОЙНАТА Е ТОТАЛНА! ДО С М Ъ Р Т НА ЛОНДОНСКИТЕ, БАШ С В И Н Е ! streamable. com/ v1wza9

2022.03.13 | 11:45

5
Ама войната вече я има бе профан да не си сляп?

2022.03.13 | 11:03

4
какъв миг-19? глупаци и темерути и в това министерство
ne

2022.03.13 | 10:48

3
i e kraino vreme da ima totalna voina za da moje majkariat putin da izrine pedalite i hermafroditite koito upravliavat vece pocti celiat sviat
Еми...

2022.03.13 | 10:44

2
Украинска ZVaстика. t.me/u_now/28412

Добави коментар

Водещи новини