Велизар Шаламанов: Сега е моментът да поискаме от НАТО по-добро въоръжение

  • 16 март 2022 18:45

  • 1198
  • 5
Велизар Шаламанов: Сега е моментът да поискаме от НАТО по-добро въоръжение
© Кадър: БНТ
Слушай новината Слушай новината

Има развитие по отношение на войната в Украйна и то е свързано с обявеното контранастъпление на украинската армия. Това показва, че боеспособността на украинската армия е запазена. Руската армия явно е с намалена боеспособност. На срещата на върха на НАТО предстои повратна точка в тази война. Това заяви бившият министър на отбраната Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Според него може да очакваме, че постигнатите споразумения в Уелс сега ще бъдат развити. Срещата на НАТО показва, че военната подкрепа за Украйна ще продължи. Западът се консолидира. Има реални сигнали, които може да доведат до спиране на огъня в Украйна, прогнозира той.

На въпрос готви ли се НАТО за война, бившият военен министър заяви: „Ако искаме да защитим мира трябва да сме готови за война“.

Министърът отбраната на САЩ ще посети България

По думите му посещението на министъра отбраната на САЩ Лойд Остин е много важно. „Той ще се срещне с премиера и ще бъде запознат с развитието на ситуацията. Ние имаме стратегическо партньорство със САЩ. Имаме възможност да търсим гаранции и подкрепа от САЩ. Вероятно ще се върви към решение за по-сериозно разполагане на сили на НАТО. В момента никой не може да гарантира, че ако допуснем да бъде смазана Украйна, това ще е краят на руската агресия“, обясни Велизар ШаламановВелизар Шаламанов Велизар Шаламанов е роден на 24 декември 1961 г. в гр. Карлово. Завършва с отличие и златен медал.

„Важно е какво ние ще поискаме от НАТО. Това е подадена ръка, съюзническа солидарност и възможност България да поиска засилване на разполагането на самолети и противовъздушна отбрана, които да гарантират капацитета на въоръжените ни сили. Това ще гарантира нашият суверенитет и национална сигурност. Укрепването на нашата сигурност и отбрана трябва да бъде гарантирана. Тази нова визия ще получи подкрепа в обществото. НАТО никога не иска, ние сме НАТО и ние искаме. Сега е време ние да работим за нашето бъдеще и да превъзмогнем миналото, което ни дърпа надолу и ни прави най-бедната държава в ЕС“, каза военният министър.

„Русия не може вече да поддържа нашите самолети. Имаме „Авионамс“. Няма техника, която да не може да бъде поддържана в рамките на НАТО. Ако намерим начин да поддържаме МиГ-овете без Русия ще можем да осигурим военния си суверенитет още известно време. 5 до 8 от МиГ-овете ни са годни за използване. Това са самолети, които са нужни за летателни часове на пилотите. Проблемът не е в самолетите, а в пилотите. Летци се подготвят средно за 2 години“, подчерта Шаламанов.

„Путин ще има възможност да дава обяснения пред съда в Хага. Не знам за мирен договор, но очаквам скоро да има мирно разрешение на конфликта“, каза още той.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1198 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Th

2022.03.16 | 23:51

4
Памперси и тоалетна хартия. И по бутилка олио на войник.

2022.03.17 | 05:12

5
Искаме 100 000 войници от Америка 50 бр ф-35 и да разположим Атоми поне 100 бр.За да има мир в България.И никой да несе занимава със нас,един път за винаги.И най важното да подпишем договор със НАТО за 150 г напред.
Ventizar Shashmanov

2022.03.16 | 21:52

3
Da ni dadat orajie za da se trepem za teh.
Пемя

2022.03.16 | 20:51

2
Дайте воаражи Марко.Абе Слабоумни и хората Измират от Глад И Мизерия. Върнахте но в 17век.
до шамандурника

2022.03.16 | 19:36

1
тъпако това което платихте с нашите пари не ви изпълниха ати ще изкаш , идиот

Добави коментар

Водещи новини