В какво състояние са бомбоубежищата в страната?

  • 11 март 2022 08:58

  • 439
  • 0
В какво състояние са бомбоубежищата в страната?
© Pixabay

Списък на скривалищата и противо-радиационните укрития в цялата страна, които са в добро и задоволително състояние, публикуваха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

В София районният кмет на Слатина – Георги Илиев, обясни пред бТВ, че бомбоубежището в района може да една седмицата бъде приведено във вид, годен за обитаване.

МВР публикува списък на скривалищата у нас

Въздушната инсталация е с подменяни филтри, но последно това е направено преди 10 години. Системата може да работи на ток и ръчно. Има отделно изграден въздуховод.

„Площта на двете бомбоубежища е по 400 квадрата, като капацитетът им в зависимост от оборудването е между 170 и 340 човека. На склад в скривалището има легла, пейки и столове“, отбеляза Георги Илиев.

В Пловдив има 22 бомбоубежища.

„Това, което знаем е, че под всяко училище в район „Тракия“ има такива укрития. Изпратили сме писма до тях, с който ги молим, убежищата да бъдат разчистени, ако има нужда“, обяви кметът на района Костадин Димитров.

Подземното пространство на училище „Черноризец Храбър“ в район „Тракия“ е в отлично състояние. 

„Преди три години направихме основен ремонт на убежището, децата идват за занимания по интереси, компютърно моделиране – имаме една приветлива среда, но сега говорим да го използваме като укритие. Мястото има добра вентилация и ремонтирани санитарни възли, мястото е около 1000 квадрата“, обясни пред бТВ директорът на училището Елена Кисьова.

Във Варна ситуацията обаче не е добра.

В район „Нептун“ се намира едно от най-големите бомбоубежища в града за около 1000 души, но то е негодно за употреба.

Дори входът на скривалището е ръждясал и заварен. По неофициална информация това бомбоубежище няма начин да се възстанови.

В подобно неиползваемо състояние са и голяма част от останалите скривалища.

Използваемо е едно скривалище, което се намира на пристанището и две противорадиационни укрития в две училища в квартал „Владиславово“, две скривалища в завод „Девня“ и едно скривалище на Летище Варна.

По информация на МВР бомбоубежищата в Бургас са не 10, а 33.

Според анализа на пожарната само убежищата на територията на нефтозавода, които са 4, могат да бъдат използвани и са в добро състояние.

Няма информация за състоянието на убежищата, които се поддържат от МВР – в тях не е правен ремонт от години и вероятно те са негодни за използване.

„Колективните ни средства за защита са в добро състояние, поддържаме ги, имаме отговорници за тях, общината отделя минимални средства, но всяка година се прави ремонт. Миналата година сме направили ремонт на филтър – вентилацията“, обясни Галя Байчева – представител на общината.

В тези убежища могат да бъдат приети по 250 души в четирите укрития.

Единственото противорадиационно укритие в Благоевград може да събере максимум 200 души.

Преди около 10 години е направен ремонт, сложени са мебели, но по-късно те са изнесени. Още две укрития има в града, но те са в негодно състояние

Последвайте канала на

Десислава Станева
439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини