Регионалният министър: Цялата магистрала "Хемус" може да стане до 2027 г.

  • 12 март 2022 09:26

  • 601
  • 6
© БНТ

Войната в Украйна за съжаление идва в момента, когато започнахме да излизаме от кризата с ковид, тя доналя инфлация в системата на икономиката. Това коментира в "Денят започва" с Георги Любенов Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова, вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството.

Войната спря редица доставки на материали и суровини, това в строителния сектор се отрази може би най-драматично, посочи той.

Гроздан Караджов за "Автомагистрали": Лъжа за 4 млрд. не може да остане незабелязана

Над 40% е увеличението в цената на желязото, битумът, който използваме - 60%, всички строителни материали, допълни Караджов. Минимум 25% сме загубили, смята той.

Единственият начин да спасим паритета на лева, е да продължим да инвестираме в инфраструктура, обясни министърът.

В срок не повече от месец трябва да се внесе решение в НС на забавените проекти заради ин хаус процедури, категоричен е Караджов.

Час по-скоро трябва да влагаме всички левове в инфраструктурни проекти, които никога повече няма да са толкова евтини, все по-скъпо ще става, обясни министърът.

Трябва да бъде разплетен този възел с АМ "Хемус". Най-вероятно 7,8, 9-ти ЛОТ трябва да бъде обявен отделен конкурс съгласно ЗОП и да победи най-добрата оферта. ЛОТ-овете от 1 до 6, по които има конкретни чертежи, са изключително важни, обясни Караджов. Цялата магистрала може да стане до 2027 година, няма да има никакво забавяне, категоричен е той.

Караджов: Към момента Аспаруховият мост е в безопасно експлоатационно състояние

"Хемус", въобще ин хаус-ите са едно минно поле. Заобиколени са обществените поръчки и без конкурс са възложени едни 4 милиарда работа. Сега аз и колегите ми се опитваме много внимателно да се движим по това минно поле. Ето защо много внимателно изследваме рисковете, допълни Караджов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
601 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ДАСКАЛ

2022.03.12 | 12:14

6
ОТ РАЗКЛОНА ЗА ТУРЦИЯ ДО ЯМБОЛ НЕМАШЕ ТРАФИК НА МАГИСТРАЛАТА СЕПТЕМВРИ МЕСЕЦ. ПО ХЕМУС, КОЛКО КАМИОНА МИНАВАТ НА ДЕН? ДА СМЕТНЕМЕ ТОЛ ТАКСИТЕ :)

2022.03.12 | 11:56

5
Квото построи Борисов това ще е.тези само крадат.

2022.03.12 | 11:51

4
И какво сега? Кирил Петков каза, че ще я построи за три пъти по-малко време и за два пъти по-малко пари. И тоя май не е негов министър.

2022.03.12 | 11:49

3
2027 абе селтак това е магистрала не космически кораб до Уран щом строите магистрала за такъв период по добре си подай оставката. Нали казахте че ще има магистрала за година а какво се оказа че нищо от това не е вярно.

2022.03.12 | 09:47

2
Да инвестирате в инфраструктура - превод в ефир: трябва да се купуват ниви джипове на кypвите. Трябва да се плаща за имотите по разни острови. Трябва да се усвояват колкото са останали нераздадени от мулиардите заеми и да се взимат нови, че не е ясно до кога ще сме с влстпицата в ръце.
Един

2022.03.12 | 09:40

1
Няма как да стане това, защото кинтите изчезнаха.Пренасочихте потоците към ваши фирми и хора и всичко си е по старому.Обречени сме на кражби и корупция до тогава докато народа е беден.И всеки лев е важен независимо откъде идва.Няма бедна държава без корупция.За съжаление до края на годината ще обеднеем отново поне с 50%.Та така.

Добави коментар

Водещи новини