Депутатите от Комисията по външна политика се срещнаха с британския министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли

  • 10 март 2022 18:40

  • 693
  • 5
Депутатите от Комисията по външна политика се срещнаха с британския министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли
© НС
Слушай новината Слушай новината

Народните представители от Комисията по външна политика се срещнаха с министъра за Европа и Северна Америка на Обединеното кралство Джеймс Клевърли. Британският министър е на посещение в България на 10 и 11 март 2022 г., съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на Комисията по външна политика Венцислава Любенова отбеляза, че България и Великобритания имат традиционно добри двустранни отношения, които се надява да продължат да се развиват. Макар и вече да не сме партньори в Европейския съюз, нашите две страни остават и ще продължат да бъдат съюзници в Северноатлантическия алианс, подчерта Венцислава Любенова. Ще продължим да споделяме общи ценности, които днес все по-силно сме призвани да не забравяме и да отстояваме, защото ставаме свидетели на ужасяващата тяхна алтернатива, добави тя.

Председателят на Комисията по външна политика информира госта за приетата на 24 февруари 2022 г. декларация на Народното събрание. С нея българският парламент категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост на Украйна чрез военна интервенция. Тя подчерта, че за България е изключително важно конфликтът да бъде прекратен.

България и Обединеното кралство са страни, които са географски противоположно разположени на картата на Европа, отбеляза Венцислава Любенова. Тя посочи, че страната ни е в съседство със случващото се в Украйна и това неминуемо й се отразява. Председателят на Комисията по външна политика изрази надежда, че в този труден момент Молдова и Грузия също ще получат нужното внимание и ще им бъде оказана помощ.

Министър Джеймс Клевърли отбеляза, че това е първата му визита на двустранно ниво след поемането на този пост. Той изрази подкрепата на Обединеното кралство за България като член на НАТО и посочи, че ситуацията в Украйна напомня на страните от Алианса за тяхната отговорност като приятели и съюзници.

Трябва да покажем, че в Европа са безвъзвратно отминали дните, в които беше прието със сила да се прекрояват национални граници, заяви Джеймс Клевърли. Макар вече да не сме част от Европейския съюз за Великобритания е важно европейските ни партньори да са в безопасност и да се развиват, посочи той.

Заместник-председателят на Комисията по външна политика Атанас Михнев попита госта какви са очакванията му от преговорите във връзка с войната в Украйна. Където и да се случи, войната е бедствие, България е на страната на мира и се надява войната да свърши скоро, посочи той.


Великобритания играе важна роля за сигурността на Европа, подчерта Станислав Анастасов. Той отбеляза, че преди да е военен, НАТО е съюз на ценности, който няма алтернатива. Станислав Анастасов каза, че досега България се е стремила да развива капацитет във всички родове войски, но членството й в Алианса позволява тя да изгради един определен вид сили, в които да има голям потенциал.

С коментари и въпроси към британския министър се включиха още заместник-председателят на Комисията по външна политика Ангел Георгиев и народните представители Александра Корчева, Гюнай Хюсмен и Стоян Михалев.

В рамките на визитата си в София Джеймс Клевърли има срещи и с външния министър Теодора Генчовска, вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и с министъра на отбраната Драгомир Заков.

Депутатите ще изслушат министър Драгомир Заков на закрито заседание

Последвайте канала на

Валери Зайцев
693 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
иван

2022.03.11 | 09:59

5
ТЪПАЦИ ЗАЩО НЕ СЕ СРЕШНИТЕ СЪС РУСКИЯ МИНИСТЪР ,АМИ СЪС АНГЛИИСКИЯ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЕВРОПА И АМЕРИКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНАТ ,ТОГАВА КЪДЕ ЩЕ ХОДИТЕ БЕ ПРОДАЖНИЦИ......
иван

2022.03.11 | 09:59

4
ТЪПАЦИ ЗАЩО НЕ СЕ СРЕШНИТЕ СЪС РУСКИЯ МИНИСТЪР ,АМИ СЪС АНГЛИИСКИЯ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЕВРОПА И АМЕРИКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНАТ ,ТОГАВА КЪДЕ ЩЕ ХОДИТЕ БЕ ПРОДАЖНИЦИ......
иван

2022.03.11 | 09:59

3
ТЪПАЦИ ЗАЩО НЕСЕ СРЕШНИТЕ СЪС РУСКИЯ МИНИСТЪР ,АМИ СЪС АНГЛИИСКИЯ. РАНО ИЛИ КЪСНО ЕВРОПА И АМЕРИКА ЩЕ СЕ РАЗПАДНАТ ,ТОГАВА КЪДЕ ЩЕ ХОДИТЕ БЕ ПРОДАЖНИЦИ......
И ТОЯ МАНГО ...

2022.03.10 | 23:55

2
ЛИ СЕ ВОДИ "БРИТАНЕЦ"!?
Само

2022.03.10 | 22:09

1
да попитам, кога България и Великобритания са имали традиционна добри отношения? Когато са били срещу нас по време и най-вече след руско-турската освободителна война? Когато винаги са работили за разкъсването на България? Или когато бомбардираха София и хвърляха минирани детски играчки? Или сега, когато правят всичко възможно да набутат източна Европа във войната, а те да гледат сеира? Кога? Защо го приемате тоя? Вън от тук!

Добави коментар

Водещи новини