Разходите на парламента за тази година да са малко над 93 млн. лева, гласуваха окончателно депутатите

  • 24 февруари 2022 13:53

  • 389
  • 1
Разходите на парламента за тази година да са малко над 93 млн. лева, гласуваха окончателно депутатите
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Разходите на парламента за тази година да са малко над 93 млн.лв, гласуваха депутатите с текстове от държавния бюджет, който днес парламентът обсъжда на второ четене. Предвиждат се текущи разходи от 79 361 700 лв., капиталови - 13 163 000 лв.

Разчетът за приходи, помощи и дарения на НС е за 1 500 000 лв.

Заложеният резерв за непредвидени и/или неотложни разходи е 500 000 лв. .

Утвърдените максимални размери на ангажиментите за разходи и на новите задължения за разходи могат да се увеличават с до 20 на сто по решение на парламента.

Не успя да събере необходимите гласове предложението на Румен Гечев от левицата установената за всяко тримесечие икономия на средствата за възнагражденията на депутатите и допълнителните разходи (според правилника на парламента) при по-нисък ръст от прогнозния на средномесечните заплати в обществения сектор да се използва за финансиране на политики и мерки в подкрепа на хората с увреждания по закона за публичните финанси за сметка на взаимоотношенията на бюджет на НС с централния бюджет.

Парламентът продължава обсъждането на второ четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

Не отпадна и текстът, според който, при недостиг на средства за трудови възнаграждения на депутатите заради по-висок ръст от прогнозируемия на средната работна заплата в обществения сектор, до 10 на сто от недостига да е е за сметка на резерва за непредвидени и/или неотложни разходи, а останалата част да се покрива от централния бюджет. За отмяната му отново предложението беше на Румен Гечев.

Защо НС реши изобщо да не участва в това гласуване, за мен е непонятно, коментира председателят на ПГ“БСП за България“ Георги Свиленски.

Няма проблем да се отделят тези средства за хората с увреждания от централния бюджет, без да правим панаир,  обясни Петър Чобанов от ДПС, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
389 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
като го правят

2022.02.24 | 15:57

1
какви толкова разходи имат?

Добави коментар

Водещи новини