Депутатите почетоха паметта на Васил Левски

  • 18 февруари 2022 09:28

  • 508
  • 2
© Булфото

Днешното пленарно заседание започна с декларации от политическите партии в чест на годишнината от гибелта на Васил Левски.

Декларация прочете Пламен НиколовПламен НиколовПламен Николаев Николов е роден на 29 юли 1977 г. в Горна Оряховица, по професия е предприемач. Владее от ИТН: “В навечерието сме на 149-тата годишнина от гибелта на Васил Левски. Каквото и дас е каже за делото на Апостола ще бъде скромно. И до днес не преставаме да се учудваме на неговия организаторски талант. Той ще остане в световната съкровищница на безсмъртието. Апостолът на свободата е служил като пример за безкористност. Нека в наши дни никога не забравяме подвига на Апостола. Нека паметта и идеите на най-светлия ни национален герой пребъдат”.

Борислав Гуцанов изрази мнение, че щеше да по-добре, ако имаше декларация на цялото НС за делото на Васил Левски.

149 години от гибелта на Васил Левски

След него думата взе Тома Биков: “На днешния ден можем да кажем, че Левски не може да бъде декларация, той може да бъде динамика, осмисляне и дори тежест, която невинаги сме готови да носим. Той е жив и един от основните центрове на българската национална идентичност. Левски не може да бъе само думи на възхищение и почитание. Левски поставя много тежки и сложни въпроси, които и до днес нямат своя отговор. Такъв въпрос е думата “Народе????”. Все още се опитваме да дадем отговор и невинаги успяваме. Той поставя въпроса за предателството и затова доколко имаме сили на носим кръста на свободата, кръста на това да бъдем българи. Свободата не е право, а задължение. Ние невинаги сме на висотата на това задължение не само като политически елит, а и като общество. Левски е цивилизационен избор. Това е фигура, която се бори България да бъде част от европейските народи. Тук идва въпроса: Готови ли сме ние да плащаме за свободата така, както са направили Левски и останалите дейци за национално освобождение. Роднините не Левски умират в мизерия, оставени и забравени. Това не бива да забравяме. Днес също има хора, които са плащали цената за своя цивилизационен избор, но отсъстват от паметта. Надявам се да не помним Левски само на датите, когато протоколът е по-силен от фигурата и нейната значимост. Левски трябва да е жив всеки ден не с думите, а с делата ни!”

Последвайте канала на

Теодора Александрова
508 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ха ха ха

2022.02.19 | 01:43

2
Вие, които гласувахте да дойдат американците да ви защитават от Русия. О ла, ла!

2022.02.18 | 10:53

1
Стига с тоя селянин васил левски нищо не е направил , ходил да клюкарства и се криел по бараките

Добави коментар

Водещи новини