Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за промени в ГПК

  • 09 март 2022 14:25

  • 585
  • 1
Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за промени в ГПК
© Булфото

Парламентът отхвърли законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесен от Елена Гунчева и група народни представители от "Възраждане”. За измененията бяха 11 депутати, против - 83, въздържаха се 36 народни представители.

В законопроекта се предлагаха промени по отношение на процедурите в заповедното производство, свързани с връчването на съобщенията и уведомяването на длъжниците по започналите съдопроизводства срещу тях, както и с възможността за организиране на защитата им.

Предвиждаше се назначаване на особен представител на подпомагащата страна в исковия процес както и на длъжника в заповедното производство. От "Възраждане” предлагаха и премахване на възможността за издаване на заповед за незабавно изпълнение, въз основа на документ или извлечение от счетоводни книги на държавно учреждение, община или банка, запис на заповед, менителница и приравнените на тях ценни книжа на заповед.

От ДПС възразяват срещу премахването на възможността за облекчено събиране на вземанията на общините по реда на заповедното производство.

Елена Гунчева, един от вносителите, посочи, че законопроектът засяга едно от най-спорните производства в днешното законодателство, много хора са осъдени без да имат правото да се защитят. Когато длъжникът разбере, че е осъден, вече е със запорирани банкови сметки, възбранено имущество, много по-трудна е защитата, когато си ограничен изцяло, аргументира се тя. Имало и много злоупотреби със заповедните производства, най-вече от страна на банките, общините.

Хората губят време, в същото време се изпращат уведомления до работодатели, съседи и длъжниците не само са унижавани, но и не могат да се разпореждат с техните активи, изтъкна Гунчева, цитирана от БТА. В този момент не трябва да допускаме хората да останат без възнаграждения, имущество, без дори да знаят, че са осъдени, настоя тя.

НС на първо четене: Край на политиката в училищата, деполитизираха системата

Последвайте канала на

Константин Тодоров
585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
KKK

2022.03.09 | 14:48

1
КОСТАДИН - ЧАМАДАН - СИБИР !!

Добави коментар

Водещи новини