Електронизация на заповедното производство предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс

  • 21 декември 2022 15:00

  • 331
  • 1
Електронизация на заповедното производство предвиждат промени в Гражданския процесуален кодекс
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Ускоряване на правосъдието и улесняване достъпа на гражданите и бизнеса чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство обсъдиха на първо четене депутатите в законопроект за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), внесен от Надежда Йорданова от "Демократична България". Поради изчерпване на времето на пленарното заседание не се стигна до гласуване на текстовете.

Предлага се всички процесуални действия в заповедното производство, включително издаването на заповед за изпълнение и изпълнителен лист, да се извършват в електронна форма. Подаването на заявленията и приложенията към тях ще се осъществява чрез електронен формуляр, достъпен в Единния портал за електронно правосъдие. Заложена е възможността за централизирано разпределяне на заявленията между всички съдилища в страната, без оглед на адреса на длъжника, като по този начин ще се постигне балансирана натовареност между всички районни съдилища, посочва вносителят в мотивите си.

Заявителите, които не са търговци и не са представлявани от адвокати, ще имат избор и ще могат да подават заявления на хартиен носител, като те ще бъдат обработвани в електронна форма. Предлага се заявленията за издаване на заповед за незабавно изпълнение въз основа на някои категории актове, като например нотариални актове или други договори с нотариална заверка на подписите, ипотечни актове и актове, които се ползват с формална доказателствена сила, да се подават до съда по постоянен или настоящ адрес, или седалище на заявителя.

Законопроектът урежда и издаването на официален препис от издаден в електронна форма изпълнителен лист, както и подробна процедура по издаване на дубликат на изгубен или унищожен единствен екземпляр.

Според "Възраждане" няма как да се случи на този етап изпълнителният лист да бъде електронен. Според Петър Петров не се подобрява положението на лицето, за което се твърди, че е длъжник.

Правната комисия в НС гласува промените в ГПК, които правят заповедното производство електронно

И според Бранимир Балачев (ГЕРБ-СДС) въвеждането на електронен лист е преждевременно. Няма как на електронно издание да извадиш препис и след това да кажеш, че той е ценна книга и като такава е веществено доказателство, обясни той.

Милен Матеев от "Продължаваме Промяната" уточни, че хората имат избор дали да подават заявленията на хартия или електронно, този избор не е предвиден единствено за търговците. Длъжниците имат възможност във всякакъв вид да направят възражението си, допълни той. Според колегата му Мирослав Иванов може да се помисли за предложения между двете четения, но, като цяло, парламентарната група подкрепя законопроекта. Той няма за цел да размества баланса между длъжник и кредитор в правния мир, обясни той. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
331 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РУШКО МОНГОСКА СМРАД ПРИМАТСКА

2022.12.21 | 15:33

1
pryyyccc PRYYYYCCCCCCCCCCCC

Добави коментар

Водещи новини