Окончателно: НИМХ преминава към МОСВ

  • 02 март 2022 11:53

  • 380
  • 1
Окончателно: НИМХ преминава към МОСВ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Националният институт по метеорология и хидрология окончателно преминава от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за водите на второ четене, предаде БТА.

С предложението на Ива Митева от "Има такъв народ" беше направена редакционна поправка в параграф 7, ал. 2, че НИМХ не се "преобразува", а "преминава" към МОСВ. Отново по нейно предложение бе записано, че НИМХ не изпълнява функции във връзка с осъществяването на изпълнителната власт. Тя припомни, че такъв е текстът от бюджета за 2019 г., когато НИМХ е бил изваден от структурата на БАН и е преминал към МОСВ. 

В законопроекта е записано, че генералният директор на института се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Досега предложението за директор беше на научния съвет към НИМХ.

Против преминаването на НИМХ към МОСВ се обяви опозицията. Депутатът от ГЕРБ-СДС Младен Шишков разказа, че становището на института е било прикачено първо към проектобюджета за 2022 г., после е махнато от там. По думите на депутата измененията относно НИМХ са били вкарани допълнително в Закона за водите, като членовете на водещата Комисия по околна среда и водите не са били предварително уведомени за това. „Кой се бои от института и учените?“, запита по време на дебата Шишков. Той каза, че не приема мнението на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че мнението на НИМХ съвпада с това на ГЕРБ-СДС.

Джевджет Чакъров от ДПС коментира, че това не е първият опит НИМХ да премине към МОСВ. Той посочи, че структурата и функционирането на института трябва да се запази както досега, а директорът да се посочва от научния съвет, а не както е записано в закона - от министъра на екологията.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС каза, че за него мястото на НИМХ е в МОН. 

Николай Дренчев от „Възраждане“ каза, че в закона се правят предложения, които излизат от обхвата на дейност. Това внезапно пожарно преместване на НИМХ към МОСВ се случи с едни „инфарктни“ събития на Комисията по околната среда и водите, посочи той. Според Дренчев тази промяна трябва да остане за друг закон. 

НИМХ: Протестът ни беше професионален и за запазването на института като научна организация

По време на дебата Борислав Сандов заяви, че със закона се променя само принципалът на НИМХ. Той каза, че ще се съобразява с всички решения на научния съвет към института, но подкрепя промяната министърът да има правото да освобождава или назначава директора. Сандов посочи, че той ще е стопанин на института, но няма да позволи да е само "гумен печат" и да приема всичко, което му каже съветът. Министърът очаква НИМХ по-скоро да постигне синхрон с МОСВ. По думите на Сандов дейността на института може да бъде по-адекватна. Не бива да говорим за НИМХ единствено като научна организация, чрез станциите за измервания се обслужват редица държавни институции, посочи той. Сандов призова да се гледа по-цялостно на ролята на НИМХ.

В своя позиция на сайта си от института обявиха, че прекратяват своя "чисто професионален протест", за да не се политизира той.

С други промени в Закона за водите се актуализират и Плановете за управление на речните басейни и тези за управление на риска от наводнения. Така ще се спазят европейските директиви и ще има действащи стратегически документи. По този начин ще се осигури възможност за осъществяване на дейностите по управление на водите и водните обекти, посочват вносителите на измененията в закона. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
380 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.02 | 12:09

1
В момента на войната полоожението в Украйна е като нашите ранни 90. Мутрите се вихрят абсолютно свободно. Има опасност цели разбойнически групи да си прехъвърлят бизнеса с рекет побоища кражби у нас.

Добави коментар

Водещи новини