Николай Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство

  • 31 януари 2022 21:24

  • 1672
  • 2
Николай Денков: Основните ангажименти на НИМХ са към МОСВ, нормално е да бъде към това министерство
© Министерство на образованието и науката
Слушай новината Слушай новината

Основните ангажименти на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ са към Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. Съвсем нормално е това ведомство да следи как се изразходват средствата, отпуснати от държавния бюджет, как се изпълняват задачите, които се поставят на института. Това заяви министърът на образованието и науката акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С в дискусия по темата за прехвърлянето на НИМХ от Министерството на образованието и науката /МОН/ към МОСВ, съобщава пресцентърът на МОН.

Акад. Денков уточнява, че дейностите на НИМХ са описани в Закона за водите. "Това е същият закон, който дефинира и политиките, които трябва да се реализират от МОСВ, така че от самото начало не е ясно защо институтът е вкаран в структурите на МОН", казва министър Денков.

Таня Маринова: По-добре е НИМХ да бъде към МОН, защото сме научна организация

Според него аргументът, че НИМХ изпълнява научна дейност и затова трябва да бъде към МОН, няма никакво основание.

"Всъщност в структурите на МОН няма нито един научен институт, защото ролята на нашето министерство е съвсем друга. То трябва да дефинира общите политики в областта на науката и да организира тяхното финансиране чрез различни инструменти, а не да отглежда институти", добавя министър Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С.

Мая Йорданова
1672 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
убийство на мафията

2022.01.31 | 21:39

1
Като съдия в Апелативния спецсъд Емилия Петкова е произнасяла тежки присъди срещу представители на организираната престъпност, осъждани за рекет, изнудвания, палежи, наркоразпространение и ред други незаконни дейности. Един от наказаните от починалата съдийка е скандално известният рецидивист Емил Милев - Крокодила.
Милен Цветков

2022.02.01 | 05:56

2
Няма проблем, от пастата за зъби с марихуана в нея е. Не е виновен оживелият.

Добави коментар

Водещи новини