НИМХ: Протестът ни беше професионален и за запазването на института като научна организация

  • 18 февруари 2022 16:48

  • 356
  • 3
НИМХ: Протестът ни беше професионален и за запазването на института като научна организация
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Нашият протест беше професионален, защото искаме да запазим Националния институт (НИМХ) като научна организация и да продължи да бъде структура, която да обслужва много институции в държавата. Сега обслужваме осем министерства и техните структури, заяви днес на пресконференция генералният директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Протестът на учените от НИМХ е професионален и е свързан с преминаването от Министерството на образованието и науката (МОН) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Решихме вчера да прекратим протеста, защото се появиха различни мнения, че е бил манипулиран и политически ангажиран, заяви директорът.

"През 2018 г. НИМХ беше принуден да излезе от БАН, за да оцелее, защото Общото събрание на БАН прие нови правила за разпределение на бюджетната субсидия. Тогава започна разпад на НИМХ и почти всеки ден постъпваха по десет заявления за напускане на института. Единственият ни вариант тогава беше НИМХ да излезе от БАН и да се финансира от МОН", коментира проф. Брънзов.

НИМХ прекратява протеста

Той припомни, че беше подготвен Закон за НИМХ, но не достигна времето на 44-ото Народно събрание да го приеме. Сега прехвърлянето на НИМХ от МОН към МОСВ става чрез промени в Закона за водите.

Директорът на НИМХ сега се избира от Научния ни съвет, който предлага на министъра на образованието и науката назначаването му, обясни проф. Брънзов. Той каза, че в измененията в Закона за водите не се предвижда такава процедура и императивно е заложено генералният директор на НИМХ да се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите.

Това е характерно за администрацията, където назначенията, в голяма степен, са политически. Ще изчакаме приемането на този текст на второ четене в Закона за водите от Народното събрание, а неизяснените аспекти за прехвърлянето ни от МОН за МОСВ са причина да запазим протестната си готовност, добави проф. Брънзов.

По думите му НИМХ е показал, че приложна наука може да се прави по-успешно извън БАН.

"Ако Законът за водите бъде приет в този вид, в който е сега, а това е най-вероятно - за прехвърлянето на НИМХ към МОСВ, ние, сме хора дисциплинирани и законът трябва да се спазва, и ще го спазим", коментира още той. 

Той уточни, че метеоролозите и хидролозите ще продължат да се интересуват обаче какво ще се случи с правилника и с научната автономия на НИМХ, и отбеляза, че ще е жалко, ако започнат да напускат специалисти от института.

Камелия Димитрова - заместник-директор на филиала на НИМХ в Кюстендил, каза, че учените се притесняват, защото генералният директор на НИМХ ще се избира еднолично от министъра на околната среда и водите.

Весела Стоева от филиала на НИМХ във Варна изрази притеснението на учените: "НИМХ да не се превърне във ведомствена служба на Министерството на околната среда и водите". Тя каза, че е имало предложение от страна на НИМХ да преминат на директно подчинение на Министерския съвет".

Павел Вапцаров - директор на филиала на НИМХ в Плевен, заяви, че учените се притесняват при преминаването на НИМХ към МОСВ да не се получи противопоставяне на научната и оперативната дейност в института, като заплащането да зависи изцяло от оперативните данни.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
356 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
СКОТОВЕ,

2022.02.18 | 20:05

3
ВЗИМАТЕ ГАРАФИ ОТ ТИЯ СТАРИТЕ И СИ ГИ ПЪЛНИТЕ С ВОДА ОТ ЧЕШМАТА, ДА НЕ ДИГНЕМ АЗ НЕКОЯ ГАРАФА ДА ВИ СЧУПА ЧЕРЕПИТЕ! СВИНИ БЪЛГАРСКИ!
ДРАГО ОТ ИЗВОР

2022.02.18 | 19:51

2
МОЖЕ ДА ОПЪВА В ОРАНЖЕРИИТЕ У ИСПАНИЯ, ТИЯ ОБАЧЕ СА С ПО 2 ЧИФТА И СА ИМ ХОРИЗОНТАЛНО ЦЕПКИТЕ :) СПЕЦИАЛНИ! :)
ОСМАН БЕГ

2022.02.18 | 19:49

1
А КАКВА Е ТОЧНО НУЖДАТА ОТ ВАС?! НА 1 ТОЧКА НА КАРТАТА, ДА ПРАВИТЕ МЕТЕОРОЛОГИЯ?! :)

Добави коментар

Водещи новини