"Алфа рисърч": Подкрепата за ГЕРБ ерозира

  • 14 юни 2012 12:23

  • 1713
  • 10
"Алфа рисърч": Подкрепата за ГЕРБ ерозира
©

Управляващите успяват да запазят одобрението за дейността на оглавяваните от тях институции на нивото от преди три месеца, но електоралната подкрепа за ГЕРБ продължава плавно да ерозира, според национално представително проучване на "Алфа рисърч", направено между 31 май и 7 юни сред 1025 души.

Положителните оценки за президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното остават над два пъти по-високи от негативните - 39 процента към 15 на сто. Определено мнение за дейността му не могат да изразят 46 процента. Общественото мнение е силно поляризирано за първите 100 дни от работата му - 35 процента смятат, че работи по важни задачи, но други 37 на сто не виждат съществен фокус във работата му. Макар с положителен баланс, в оценките през последните три месеца държавният глава губи 4 на сто доверие. За същия период положителните оценки за дейността на правителството остават 22 процента, а негативните дори леко намаляват - от 36 на сто до 33 процента. Според социолозите не може обаче да се говори за тенденция на подем в отношението към кабинета, тъй като 45 процента от анкетираните се въздържат от оценка за работата му. Парламентът продължава да страда от дефицит на доверие - одобрението за дейността му е 9 на сто, а за председателя Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 - 14 процента, коментират от "Алфа рисърч".

Министрите, които имат стабилизиращ ефект за отношението към правителството, остават същите - Мирослав НайденовМирослав Найденов Д-р Мирослав Христофоров Найденов е бивш министър на земеделието и храните в правителството на, Николай Младенов, Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа който бележи известен ръст в подкрепата си, както и Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Най-голям ръст за последните три месеца отбелязва Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена. На обратният полюс са Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи и Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко. Новият министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право, наследява критичното отношение към състоянието на този проблемен сектор. Подобна е ситуацията и с другия нов министър - Делян Добрев.

Оценката за министър-председателя Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г продължава да е положителна - 36 процента и 33 на сто отрицателни оценки. Доверието към него обаче все по-малко играе стабилизираща роля за електоралната подкрепа към управляващите, отбелязват социолозите. Потенциалният вот за ГЕРБ в началото на юни е 22.3 процента - толкова, колкото оценяват положително и работата на кабинета.

БСП добавя процент подкрепа и достига 18 на сто. 5.5 процента заявяват готовност да гласуват за "България на гражданите". Сред тях са предимно бивши симпатизанти на НДСВ, ГЕРБ, Синята коалиция. Положителното отношение към Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 е значително по-високо - 27 на сто.

Според данните засега ефектът от разделянето на СДС и ДСБ е по-скоро негативен за бившите коалиционни партньори. СДС се ползва с малко по-висока електорална подкрепа - 2.1 на сто, а ДСБ - с 1.7 процента.

Потенциалът на ДПС се запазва в около 5 процента. Подкрепата за "Атака" - 1.5 на сто, и за лидера й Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа - 4 процента продължават да ерозират.

Последвайте канала на

БТА
1713 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
НОРМАЛНО НОРМАЛНО АСФАЛТ НЕ ЯДЕМ АЗЕ

2012.06.20 | 12:19

10
НОРМАЛНО НОРМАЛНО САВСЕМ НОРМАЛНО АСФАЛТ НЕ ЯДЕМ АЗ
IQ146

2012.06.20 | 12:19

9
Ако това изследване се окаже вярно, ГЕРБ-22%,БСП-18%,КУНЕВА-6%,ДПС-6%, ще ни управлява НОВА(СТАРА) ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ, като на мястото на НДСВ ще бъде Кунева. Тази коалиция ще има около 140 депутата и ще изкара цял мандат! Шеф на ДАНС ще бъде Алексей Петров, МВР министър - Миков, Кунева -Външен Министър, Любомир Павлов ще е здравен Министър, а Огнян Донев - Министър на Промишлеността, а за ДПС ще има 5 министерства. Ще изтеглим кредит 20 млрд.лв., за да се построи АЕЦ-Белене, ще се възобнови Бургас-Александруполис. Ще сложат Тол-такса на магистрала Тракия... И т.н., и т.н...Ще се теглят яко кредити, за да се симулира растеж и излишъци, които ще ги КРАДАТ с обръчи от фирми и нагласени обществени поръчки. Тогава наистина ще ядем асфалт! Може ли българският народ да се окаже толкова тъп? Всеки сам да прецени, според интелекта и образованието си.

2012.06.20 | 12:19

8
Ами ако го направите днес проучването след приемането на двата лобистки закона(впрочем всички закони приети от герберастите са лобистки, освен за тютюнопушенето) за горите и за хидрофракинга ще видите процентите наполовина. По-продажно правителство не сме имали никога от 1878 г. От мутро-милиционери друго не можеше да се очаква, но имала глава да пати. Този път ПРОБА-ГРЕШКА стана ПРОБА-КАТАСТРОФА.
Розовите очила не вършат работа вече

2012.06.20 | 12:18

7
Подкрепата за ГЕРБ ( както и за всяка управлявала преди тях партия ) ерозира и намалява поради простата причина която така никой от българските политици не проумя, че пред интереса на всички канцеларски флегми от администрацията , всички лобизки фокуси в полза на олигарсите и непрестанните капризи както на съседните на България страни и на всички страни членки на ЕС стоят интересите , здравето и просперитета на всеки от нас . Всеки който дойде на власт идва със обещания които си остават на хартия и през цялото време на мандата на всяко от правителствата през последните 22 години безвремие се занимаваха със всичко друго но не и със това което трябваше да се направи да се : изгради или да се поддържа вече построената инфраструктура, да се създаде работеща икономика изградена на индустриалното производство и високите технологии ( от всякакъв тип ) , да се реформират и модернизират образованието и здравеопазването , да се модернизират силовите структури и тези отговарящи за целостта и сигурността на държавата и т. н.

2012.06.20 | 12:18

6
Господи-дай ум на българите да махнат тези некадърници. Нищо не правят, само съсипват всичсо в България-посякоха техните си хора за да им вземат бизнеса, като истински мутри де, та за електората ли боб ще хвърлят . . . И мъжката им дума е като на крадуц честната дума! -шистов газ, акциз на метана, закон за горите, обещанията на земеделците за акциза, НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС-обещано в Израел-още сещате ли се "МЪЖКИ ЧЕСТНИ ДУМИ"! Те на думата не си държат-та на Вас ли!
Gadnqra

2012.06.20 | 12:17

5
Абе защо не можете да разберете че Борисов и компания (не че съм му фен) на този етап е много по добрият вариант. Опитва да прави промени и да внася свежест в ерозиралата изобщо българска политика, но мн трудно става след като всички държавни звена с години мързелуваха. Само дъртите комуняги неналапали се протестират и серат само и по малдите дето чули недочули ама си дават некомпетентното мнение. Нека да се върне комунизма и ще изгниете до един , това ще ви светне лампата, ама късно.Педала дет само плюе България пред Европа ше ви оправи отведнъж....
IQ146

2012.06.20 | 12:17

4
Тая мацка, Борянчето, 7-8% за нищо си ги няма - 2009 - Прогноза за ГЕРБ-33,8%, а резултата - 40%; За Плевнелиев - прогноза 21,5%, а резултата - 40%... Боряно моме, кой плаща масрафа? Ако те пуснем на свободния пазар, където оценяват по резИлтатите, 2 лева не можеш изкара... Ще трябва да висиш на магистралата...

2012.06.17 | 20:36

3
К'ви 22% бе,баси шибаната герберастка соц.агенцийка.Това трябва да се чете 2,2% .Аз не познавам нормален човек,който да подкрепя герберастите.

2012.06.16 | 13:55

1
"Алфа рисърч" - Дали пък не са червени другарки и другари...

2012.06.17 | 20:36

2
Да ти еба майката Герберска

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини