НС: ГЕРБ-СДС призоваха този бюджет да бъде изтеглен. Връщаме държавата в полза на гражданите, казаха от властта

  • 23 февруари 2022 13:28

  • 1677
  • 7
НС: ГЕРБ-СДС призоваха този бюджет да бъде изтеглен. Връщаме държавата в полза на гражданите, казаха от властта
© Булфото (архив)

В хода на дебата по второто четене на рамката на държавния бюджет за тази година от ГЕРБ-СДС призоваха проектът да бъде изтеглен. Според ДПС е подценена приходната част.

Връщаме държавата в полза на гражданите, обясни вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова някои от предложенията.

Депутатите се скараха за името на проектозакона за бюджета

От ДПС смятат, че трябва да се увеличи приходната част, която е подценена през инфлацията и коефициента дефлатор. Въпросът с предвидимостта е важен, особено при този темп на инфлационните процеси, посочи Йордан Цонев. С този бюджет казваме на общините, домакинствата и бизнеса, че, може би, втората половина на годината могат да очакват компенсации, коментира той. Според Петър Чобанов има възможност да се включат допълнителни разходи от централния бюджет. Според него част от тях могат да са за по-високи заплати в общините, предава БТА.

Предлагаме допълнително 30 млн.лв. за подобряване оборудването в професионалните училища, предложенията са свързани с инфлацията, която вероятно за февруари ще стигне 10 на сто и ще застраши икономическия растеж, аргументира се Чобанов. Заради поскъпването на дървесината и пелетите за огрев за още 50 млн.лв. отгоре в бюджета, настояват от Движението.

Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да крадат, да продават за лични печалби, взе думата вицепремиерът Корнелия Нинова.

Оттук нататък, увери тя, държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. Не искаме да изземваме функциите на частните, общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено, обясни Нинова. Намерението е държавните горски стопанства да назначават собствени работници, които да секат дървесината, да имат високопланински машини за извозване до пункта, откъдето хората ще могат да си я купят на нормална цена. Над 1,5 млн. семейства ползват дърва за огрев, цената им е проблем, посочи Корнелия Нинова. Затова сред мерките е горските стопанства сами да добиват дървесина и да я продават на хората на себестойността, на която са я придобили.

Кого ще намерете от БСП да отиде да сече дърва в гората, затова предлагаме допълнително 50 млн.лв., репликира Рамадан Аталай.

Ние избирателно не правим списъци на хора, които да получават дърва за огрев, включи се по темата и финансовият министър Асен Василев. Контролът и изпълнението трябва да са в различни ръце, смята той.

Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на ДОО за 2022 г.

ГЕРБ-СДС поискаха този бюджет да бъде изтеглен и до края на март внесен нов, с хоризонт до края на годината. От парламентарната група посочиха, че в целия бюджет липсва цялостна политика по доходите и не е добре да сме догонващи при инфлационните процеси. Красимир Вълчев отбеляза, че той не само не компенсира назад, но и напред. Анализът показва, че има скрита амбиция в събираемостта, но ние не я видяхме, а видяхме, че на министъра му харесва инфлацията, коментира той. Ненавременното справяне с енергийната криза неимоверно се отрази върху поскъпването на живота, посочи и Александър Иванов. Николина Ангелкова изтъкна нуждата от допълнителни средства, 120 млн. лв., за сектор „туризъм“ като един от най-засегнатия от ковид пандемията.

Парламентът удължи заседанието си до приемането на второ четене на държавния бюджет за 2022 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1677 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ТИКВУН

2022.02.23 | 13:51

1
АЗ СЪМ КРАДЛИВ ГРОБАДЖИЯ !!!

2022.02.23 | 16:33

7
Бегай за пица платен трол

2022.02.23 | 16:33

6
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
Солидарност с канадското население

2022.02.23 | 15:24

4
Погром над човешките права в страна като Канада. Това се случва точно в този момент в Отава.
лапай патката

2022.02.23 | 15:38

5
кремълбот.

2022.02.23 | 14:50

3
Тия пък кога се сетиха за народа.
Очакваме Становище на Парламента

2022.02.23 | 14:48

2
В Канада се лее кръвта на мирно протестиращи срещу ограничението на човешките им права. Тази седмица жертвите в Канада са повече от тези в украинския конфликт.

Добави коментар

Водещи новини