Депутатите се скараха за името на проектозакона за бюджета

  • 23 февруари 2022 09:00

  • 765
  • 2
© Булфото (архив)

Парламентът обсъжда на второ четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

В пленарната зала е премиерът Кирил Петков и министрите от кабинета. 

Най-голям е делът за социални разходи - над 20 млрд. лева. Предвидени са средства за компенсации за високата цена на тока, добавките на пенсионерите и продължаване на мерките за справяне с пандемията.

След дълъг 11-часов маратон и не без напрежение и пререкания, късно снощи бяха приети малките бюджети на здравната каса и общественото осигуряване. Окончателно - 710 лв. минимален и 3400 максимален осигурителен доход и без промяна на на осигурителната вноска за здраве от 8%. Бюджетът на НЗОК влиза в сила със задна дата от 1 януари, с изключение на няколко параграфа.

Парламентът прие на второ четене рамката на бюджета на ДОО за 2022 г.

Заседанието на ГЕРБ започна с искане за изслушване на премиера Кирил Петков за позицията на България от неформалното заседание на Европейския съвет на 17 февруари. Предложението е на Десислава Атанасова и група народни представители. 

"За" предложението им гласуваха 78 народни представители, 88 "против" и 34 "въздържали се", с което то бе отхвърлено.

В хода на дебата по наименованието на законопроекта Кирил Ананиев (ГЕРБ – СДС) призова правителството да си оттегли проекта на бюджет за 2022 г. , тъй като не предлага годишен хоризонт на действие, предвид намеренията за актуализацията му през юни. Според Ананиев така, през това време, ще може да се поправи актуализираната бюджетна прогноза. Вторият вариант, който той предложи на управляващите, е да не се казва Закон за държавния бюджет, а базов закон за държавния бюджет за 2022 г., тъй като самите управляващи са казали, че това е базов вариант на бюджета. Председателят на парламента Никола Минчев заяви, че първото предложение на Ананиев е недопустимо, тъй като законопроектът е приет на първо четене, а относно предложението за базов закон, Минчев уточни, че не му е познат подобен термин. 

Христо Гаджев пък предложи законопроектът да се казва анализ на държавния бюджет за 2022 г., тъй като истинският ще видим през юни.

В дебата се включиха и от ДПС. "Нулева толерантност към корупцията. Напомням, че този проект на бюджет всъщност не е онзи проект на бюджет, който МС е длъжен по закон да съгласува с Комисията за противодействие на корупцията и незаконно придобито имущество. В този проект на бюджет има 89 на брой повече преходни и заключителни разпоредби. Той не е преминал оценка за корупционен риск", заяви още Александър Несторов от ДПС.

Очаквайте подробности! 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
765 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2022.02.23 | 11:23

2
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!
ГАВНО ЯДИ

2022.02.23 | 10:59

1
КВО СТАВА С ФАЛШИВИТЕ ИЗБОРИ? :)

Добави коментар

Водещи новини