Столична община с инициатива в помощ на пострадалите от домашно насилие

  • 16 февруари 2022 08:57

  • 231
  • 0
Столична община с  инициатива в помощ на пострадалите от домашно насилие
© Кадър БНТ

Създаваме две носи услуги заедно с г-жа Фандъкова. Единната е “Правна клиника”, каквато няма в страната. След среща с Неправителствени организации разбрахме, че се къса нишката, когато трябва да се издаде ограничителна заповед. С този проблем трябва да се борим. Това означава безплатна правна помощ по Закона за защита от домашно насилие. Ние ще изберем НПО, което да управлява програмата. Те се справят много добре. Това заяви председателят на СОС Георги Георгиев в студиото на БНТ.

Целта е да се надграждат недостатъците и в един момент услугата да стане национална. НПО-то ще бъде избрано след конкурс с времеви хоризонт 3 месеца: “Целта ни е хората да имат достъп до безплатна помощ”. Самата неправителствена организация ще направи подбор на адвокатите, които ще предлагат тази безплатна правна помощ.

“Всеки е добре дошъл в София да получи такава помощ”, апелира Георгиев.

Втората мярка, която се предлага от Фандъкова, е удвояване на капацитета на кризисния център: “Общината поема издръжката на този център. Когато има заплаха за живота и здравето на лице, се обръщат към горещ телефон и се настаняват в центъра. Те могат да останат до 6 месеца. През миналата година общо 100 жени са ползвали тези услуги”, обясни председателят на СОС.

Вижте как Столична община ще помага на жертвите на домашно насилие

“Всички трябва да знаят, че не са сами в нелеката борба, която водят. Говорим за човешки права”, категоричен беше Георгиев.

“Софийското метро вече е готов проект”, каза той.

По темата с рушащи се исторически сгради в София обясни: “За да опазим културното наследство е необходимо Институтът за недвижимо културно наследство да обяви сградите за културно наследство. Това е работа на Министерство на културата. Без него общината е с вързани ръце”.

Последвайте канала на

Теодора Александрова
231 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини