Вижте как Столична община ще помага на жертвите на домашно насилие

  • 15 февруари 2022 11:33

  • 962
  • 1
© Novini.bg

Столична община ще предлага две социални услуги, с които да предостави помощ на жертвите на домашно насилие, обяви председателят на Общинския съвет Георги Георгиев.

Основната идея на общината е да даде на пострадалите защитено жилище, за да могат да избягат от насилника.

На жертвите на домашно насилие ще бъде предоставена и психологическа помощ, както и адекватна, бърза и достъпна адвокатска подкрепа за издаване на ограничителни заповеди. Към кризисните центрове ще могат да насочват полицията, социалните служби или съответните НПО, които ще управляват социалните услуги. Оператор на горещата телефонна линия също ще може да прави това.

Задържаха 19-годишен, заплашил майка си с "Ще те убия и ще те излежа"

Столична община е предвидила 160 000 лв. в бъдещия бюджет, с които да бъдат напълно покрити разходите на настанените в защитени жилища. Ще се плащат, включително и режийните разходи.

„Възможността е за настаняване на жени и деца, които са пострадали от насилие, за които има непосредствена опасност и които нямат възможност да бъдат настанени другаде. В защитеното жилище майка с деца могат да останат до 6 месеца“, обясни Георгиев.

Анджелина Джоли през сълзи: Домашното насилие започва да се приема за нормално

Защитеното жилище ще е с неизвестен за обществото адрес. 

„Ще обявим конкурс за избор на НПО, която да управлява центъра и да предоставя необходимите грижи. Проучваме няколко имота – апартаменти и къщи“, посочи председателят на СОС.

Втората стъпка е създаването на правна клиника – услуга, която до момента не съществуваше.

„Когато лице, пострадало от насилие, се обърне към съответните органи, ако се налага, спешно му се предоставя убежище в защитеното жилище. След това му се оказва психическа и психотерапевтична помощ. Там имаме богат опит. След като се реши битовият въпрос, остават правните проблеми. Те налагат издаването на ограничителна заповед или заповед за незабавна защита, която се издава в рамките на 24 часа. Не всеки може да си позволи правна помощ и не всеки има знанията да потърси в интернет и да попълни съответните документи. Затова новата услуга, която е и иновация в България, представлява правна клиника за защита от домашно насилие, която предвижда дейности по информиране, консултиране и застъпничество“, обясни Георги Георгиев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
962 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Еми...

2022.02.15 | 11:59

1
Аз да питам кой ще помага на жертвите на Столична община на тиквите - а жертви сме всички софиянци.

Добави коментар

Водещи новини