Предлагат жестоки наказания за разпространението на клипове с насилие срещу деца в интернет

  • 01 февруари 2022 14:01

  • 2006
  • 16
©

Започна заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта, предаде репортер на Novini.bg.

На нея депутатите обсъждат проблема със зачестилите случаи на насилие под всякаква форма от и над деца и показване на кадри от такива в социалните мрежи.

Агресията сред децата - често е за тях "храна"

"Случаите на жестокост сред деца зачестиха тревожно. Тук говорим и за насилието, което се разпространява в интернет. В редица държави законодателят е решил този проблем. Затова днес трябва да излезем с ясни и конкретни решения, заяви председателят на комисията Иван Ченчев от „БСП за България“.

Директорът на столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ Асен Александров предложи редица мерки, с които да се ограничат кадрите на насилие в интернет. Сред тях са да се свалят кадрите с насилие от социалните мрежи, а виновните да носят наказателна отговорност и глоби в размер от 5 000 до 10 000 лева, ако са малолетни, санкциите да са за родителите.

Отбелязва се, че все по-често децата, проявяващи насилие, изпитват потребност да покажат деянието си на колкото се може повече хора. 

Елеонора Лилова, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето посочи, че темата е от първостепенно значение. Не бива да оставяме децата да си мислят, че насилието е първостепенно в нашия живот. През 2021 г. проверките, които извършихме бяха в тази посока. Установихме, че има нужда от координация и подобряване на работата на местно ниво. Увеличават се случите на насилие в сравнение с миналата година с 116, общо за 2021 г. случаите на насилие са 499.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет заяви, че ние имаме инструменти за превенция на насилието, които не ползваме. Според него СЕМ трябва да отговаря за съдържанието на глобалните платформи за споделяне.

„Миналата година сме изпратили над 15 000 сигнала, от които са разследвани 8. Към ГДБОП – над 1500. Често от децата качват съдържание в порнографски сайтове. Трябва спешно да се преработи директивата за подобно вредно съдържание, спешно трябва да се преразгледат критериите за видеосъдържание. СЕМ не си върши работата. Правно наказание за тези, които споделят и качват клипове с агресия между деца. Най-големите разпространители на съдържание с насилие са учителите. Те масово разпространяват вредно съдържание, защото нямат компютърна грамотност. Трябва да се борим с корена, а не да въвеждаме нови мерки, с които да криминализираме нещо, което не е прилагано. Ние не си вършим работата по превенция“, подчерта Апостолов.

Владимир Димитров от отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП посочи, че за тях фокуса е криминализираното съдържание – кой извършва престъпления срещу деца. „Дори в този момент, в който говорим, се извършват престъпления срещу деца в интернет. Кибертормозът не е криминализиран, а е много сериозен. 5 полицаи само се занимават с разследването на порнографски материали срещу деца. Когато става въпрос за кибертормоз срещу деца, проблемите започват в семейството. Редовно обясняваме и апелираме към родителите да се информират какво прави детето им в интернет.

По думите му най-често помощ при тях търсят деца, станали жертва на педофил.

Според Димитров проблемът ще се задълбочава. Често такива престъпления се случват в затворените групи.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2006 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
GHJD

2022.02.04 | 11:25

16
Само бла бла бла..... Абе туфлеци, а нещо за децата реално ще направите ли?

2022.02.01 | 15:25

10
Почнете с клипове и снимки и реклами на ваксини

2022.02.01 | 18:04

15
За ваксините рекламата трябва да показва как едно тромбче ти пълзи към белият дроб малоумник!

2022.02.01 | 18:03

14
По тази тема законите трябва да са арабски! Направо разтрел или обесване и ще намалеят набързо тия болни мозъци.
Еми...

2022.02.01 | 16:55

13
Само глупости. Проблемите с насилието за резултат от структурата на обществото, невъзможно е да се решат само с тежки наказания.

2022.02.01 | 16:53

12
Асен Александров, предлагащият мерките директор, беше обект на педофилски скандал със снимки в интернет. Внимавайте кой и какво ви предлага.

2022.02.01 | 16:06

11
Системата трябва да се промени изцяло.Още от детската градина трябва да се ангажират с часове по социални умения и на това трябва да се наблегне най много а не да почват да четат от 3 годишни неща които не разбират.Цялата програма е сбъркана тотално.В училище всяка седмица трябва да имат по най малко два часа за социални игри ,да се разработи план за действие незабавно ,да се обучават социални педагози и да се внедрят в системата за обучение.Точно там се учат да общуват правилно,да разрешават проблемите с разговор ,да се отнасят мило един към друг! Заради подобни прояви на запад е внедрено такова обучение и е много успешно,никога не е късно и ние да използваме доказали се практики! Какво чакат незнам,тея деца ще ги изпуснем съвсем!
Гошо от nочuвка

2022.02.01 | 15:01

8
Това би било добро начало, но трябва да се оправи основата за да ги няма или поне да се намалят дразтично тези случаи.
Гошо от nочuвка

2022.02.01 | 15:01

9
А тази основа е липсата на възпитание, пълната безнаказаност и немарливостта на родителите които само глезят и вдъхват безпочвено самочувствие и чакат само даскала в училище да бъде възпитател, като в същото това време даскала е безправен падар. Докато не се промени това нищо добро не ги чака децата.

2022.02.01 | 14:49

7
Ако ги няма в интернет ще са още по жестоки знаейки че могат да пребиват инкогнито
myname

2022.02.01 | 14:42

6
Само погледнете как се държат по моловете, в градския транспорт! Никакво възпитание!
myname

2022.02.01 | 14:41

5
И сериозно ли смятате, че като спрете разпространението на видеата в инетрнет, ще спрете злобата у пуберите? Трудови лагери им трябва на днешните деца, пълен контрол и никаква свобода!

Добави коментар

Водещи новини