Член на ВСС за отстраняването на Гешев: За да имаме сериозно решение, трябва да имаме сериозни данни

  • 08 февруари 2022 19:01

  • 7549
  • 8
Член на ВСС за отстраняването на Гешев: За да имаме сериозно решение, трябва да имаме сериозни данни
© БНТ
Слушай новината Слушай новината

Решението на Конституционния съд е факт. Оттук насетне ние като колективен орган трябва да се съобразим с него. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ членът на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет Евгени Иванов по повод решението на Конституционния съд, че министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор.

Иванов добави, че ако правосъдният министър внесе сигнал за нарушения, които е направил главният прокурор, във ВСС ще разгледат казуса по същество. Днешното решение на Конституциония съд означава точно това – че трябва да разгледаме предложението по същество и пленумът на ВСС трябва да се произнесе по въпроса, по който е сезиран, поясни той.

Евгени Иванов уточни, че и по предишното предложение за отстраняването на главния прокурор има образувано дело, което е спряно до решението на Конституционния съд. Сега това дело трябва да бъде възобновено и ние да се произнесем и по него, заяви членът на прокурорската колегия на ВСС.

Това е много сериозен въпрос и за да се реши по какъвто и да е начин, трябва да имаме сериозни аргументи. Много е важно и какви ще са данните, които ще се съдържат в предложението на министъра. За да имаме сериозно решение, трябва да имаме сериозни данни, подчерта магистратът.

От съществено значение ще са и мотивите на Конституционния съд за днешното решение. Лицето, срещу което се води производството, има право на защита, трябва да каже какво е свършило, какво не е свършило, довело ли е до тези последици, за които се твърди в предложението, и в крайна сметка да се прецени, отбеляза Иванов.

КС реши: Правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор

Не трябва предварително да се анатемосва ВСС. Висшият съдебен съвет е колективен орган, който действа като такъв, добави той.

В коментар за критиките от страна на управляващите към работата на Висшия съдебен съвет, Евгени Иванов каза: "И аз имам критки към управляващите. Притесняват ме изказвания и на министър-председателя, и на министъра на вътрешните работи какво трябва да се случи по досъдебни производства. Къде отива обективността на едно разследване? Прокуратурата и следователите в съдебната система са натоварени по закон да решават според събраните доказателства и по вътрешно убеждение".

 

Константин Тодоров
7549 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Няма как да си патриот, и да не бъдеш русофоб!

2022.02.08 | 21:08

4
Ако не трябваха да отстраняват Гешев чудно каква работа щяха да имат хората на Радев!Освен да крадат разбира се :)
ЖалъкПеДал

2022.02.09 | 06:40

8
Няма как да сиПеДал и да не си лакираш ноктите Толкова от мен.
ИтояЕзаБайСтаври

2022.02.09 | 06:38

7
Данните ще ви из бодат очите, но каскетите , с които сте ги захлупили ви пречат ,за да не окьоравеете. ЖалкиНищожестваОблечениВъвВласт.
ЖалкиНищожества

2022.02.09 | 00:26

6
Този е натегач и няма да гласува против Мандраджията.Нали Мандраджията го е сложил там,за да му слугува.
Анонимен

2022.02.08 | 22:14

5
Данните са налице. Правителството се страхува от него. Купища кражби направи.

2022.02.08 | 20:21

3
Не няма да имате такива! Това са открити лъжи и политически искания!
Геро

2022.02.08 | 20:07

2
Точно така, отпор на реваншистите и машите на олигарси!

2022.02.08 | 19:18

1
А за измислици изкарани от гъза на Прокопиев какво решавате?

Добави коментар

Водещи новини