Гешев дал обяснения пред прокурор по повод цитирания от премиера Петков списък с лица

  • 08 февруари 2022 13:41

  • 5084
  • 33
Гешев дал обяснения пред прокурор по повод цитирания от премиера Петков списък с лица
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във е дал обяснения пред прокурор от Върховна касационна прокуратура по повод списъка с лица, цитиран от премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. В интервю за БТА Гешев обясни, че на срещата с премиера миналата седмица Петков е прочел списък имена, част от които вчера са били споменати на пресконференцията в Министерски съвет от самия Петков.

Гешев посочи, че причината за срещата му с премиера е желанието на прокуратурата за взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт.

Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани, каза Гешев.

Той коментира и решението на Конституционния съд от днес, според което министърът на правосъдието може да инициира процедура за отстраняване на председателите на върховните съдилища и главния прокурор при определени обстоятелства: "Ако бъде внесено ново искане в Пленума на Висшия съдебен съвет за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета".

КС реши: Правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор

Ето и цялото интервю:

- Кое наложи провеждането на срещата с премиера, която е била по Ваше желание?

- Причината за срещата е желанието на прокуратурата и дълбокото ни разбиране, че е необходимо взаимодействие между съдебната и изпълнителната власт, за да се постигнат резултатите, които българското общество очаква от нас - повече справедливост, и че без това взаимодействие резултати няма да има в борбата с престъпността. Интерес от това ще имат хората, които нарушават закона.

Изключително съм благодарен на премиера Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически за проявеното разбиране, както и на проведената среща с него в понеделник, така и на вчерашната му пресконференция, че изпълнителната и съдебната власт следва да си взаимодействат в съответствие с правомощията им. От дълго време прокуратурата напомня, че това е задължение. Само така могат да се постигнат исканите резултати от обществото в борбата с престъпността. Затова войната, която водят МВР и Министерство на правосъдието срещу прокуратурата, освен в противоречие с основни конституционни принципи е контрапродуктивна и не е в интерес на българските граждани.

От прокуратурата отговориха на премиера Петков

- Като казвате МВР и Министерството на правосъдието имате предвид Кабинета като цяло или само тези две ведомства в частност?

- Само тези две институции в частност към момента. Затова изразихме в Европейския парламент опасенията на прокуратурата за върховенството на закона у нас и за реален регрес, който ни връща към нива от преди приемането ни в Европейския съюз. Наблюдаваме със загриженост как в резултат на политически и персонален натиск и атаки срещу съдебната власт и отделни магистрати, заобикаляне и нарушаване на законите, липсата на взаимодействие и нарушен диалог между институциите се връщат видове престъпност, за които считаме, че сме постигнали видимо добри резултати до момента. Тук не е необходимо да посочвам телефонните измами, кражбите, грабежите, защото това е видимо за българската общественост. Затова и приветствам желанието за диалог и взаимодействие, изразено от Петков.

- Кое Ви накара да му изпратите призовка за разпит и това ли е формата на диалог между двете институции, за който говорите?

- Главният прокурор не изпраща призовка.

- Имах предвид прокуратурата...

- Главният прокурор не провежда разследвания, нито дава указания на прокурорите според българското законодателство. Като всеки български гражданин съм изпълнил задължението си да уведомя за извършено престъпление и в частност предоставената ми от Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически информация за лица, които според него са извършители на сериозни криминални и икономически престъпления. Днес ми беше снето обяснение от прокурор от ВКП, който прави проверка и заявих всички известни обстоятелства във връзка с казаното от премиера. Сигурен съм, че той ще направи същото и ще спази българските закони. Надявам се, че ще сподели пълния списък, който започна да ми чете от телефона си, защото голяма част от имената и прякорите не бяха споменати на вчерашната пресконференция.

Премиерът ще пита Гешев за Пеевски и коя е „Мата Хари“

- Тоест очаквате прокуратурата да чуе повече неща от премиера на този разпит?

- Не знам какво ще заяви премиерът. Аз знам какво съм чул и какви обяснения съм дал пред прокурор. Това, което съм казал е, че списъкът с имена и прякорите са значително повече, като смятам, че този списък е непълен, защото за съжаление го прекъснах и обясних някои законови разпоредби.

Имам само една забележка. Не е добър знак служител на прокуратурата, който изпълнява служебните си задължения да бъде държан в продължение на часове от асистентката на г-н Петков без да може да си свърши работата. Трябва да проявяваме дължимото уважение към всеки български гражданин, независимо дали е призовкар, прокурор или министър. Затова призовавам за взаимодействие между институциите и запазване на авторитета им в интерес на българските граждани. Обнадежден съм, че се появява вече разбиране за всичко това от изпълнителната власт и лично от г-н Петков.

- Колко по-голям е списъкът от лица и прякори, който премиерът Ви прочете на срещата, спрямо този, който цитира вчера на брифинга?

- Не мога да кажа. Предполагам, че премиерът ще спази по същия начин закона, по който аз съм го спазил и ще обясни и заяви всички лица, които смята, че са в този списък и са извършители на престъплението

- Реципрочно на това, премиерът поиска от Вас отговори по някои знакови разследвания, цитира и имена, говореше с прякори?

- По всички обществено значими случаи, посочени вчера, многократно сме информирали обществото, информацията е публична на сайта на прокуратурата. Ние не разкриваме престъпления. Ако изпълнителната власт разполага с данни за банкови кредити, например, очакваме да да бъдат предоставени тези данни на прокуратурата. Защото прокуратурата за разлика от БНБ няма правомощия да осъществява банков надзор. Задължение на изпълнителната власт и основно на МВР е да разкриват престъпления. След това следва да бъде уведомена прокуратурата, за да привлече към наказателна отговорност установените лица. Ако господин Петков предостави нови данни, които до момента не са предоставени на прокуратурата, наблюдаващите прокурори ще направят проверки. Тук е особено важна работата на специализираната прокуратура. И това споделих пред премиера. Надявам се, че ще бъде използван потенциалът на тези подготвени хора, трябва ясно да се каже, че тяхната работа е приветствана и изключително одобрявана от международните ни партньори и институции.

Кирил Петков и Лена Бориславова ще бъдат призовани в прокуратурата

- Но стана ли ясно на срещата Ви с Петков, че се върви към изпълнение на коментираното на експертните съвети след изборите и записано в коалиционно споразумение закриване на спецмагистратурите?

- Господин Петков изрази твърдото си убеждение, че ще бъдат закрити специализираните структури, която цел аз не споделям. И прокуратурата не я споделя. И се надявам, че няма да се случи тъй като това е от компетентността не на МС, а на парламента. Искрено се надявам, че закриването на КПКОНПИ и спецправосъдието, защото това е т.нар. съдебна реформа според някои депутати, не е целта да се решат проблемите и делата на хора, които вие, журналистите, наричате олигарси и да се освободят замразените техни около 3 млрд. лева. Надяваме се на широк професионален дебат с участие на представители на европейските институции, а не на "промени на тъмно". В противен случай щетите за българските и държавата, включително и в международен аспект, ще са изключително сериозни. Сигурен съм след срещата си в Брюксел.

- Конституционният съд единодушно прие, че министърът на правосъдието може да прави предложение до Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор при тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт. Каква е Вашата позиция и мислите ли вече за защитна стратегия?

- Решенията на съда не се коментират. Ако бъде внесено ново искане в Пленума на ВСС за отстраняването на главния прокурор, всичко е от компетентността на Пленума. Но трябва ясно да кажа, че целта на всичко това не е принципна и не касае т.нар. реформа, а целта е персонална, касае личността на главния прокурор и се надявам да не е някаква лична политическа вендета.

Ето за какво разговаряха в МС Иван Гешев и Кирил Петков

- Кой стои зад тази вендета?

- Мисля, че това трябва да е ясно на всички български граждани, които четат различни публикации.

- Вашият прочит?

- Моят прочит е ясен, като на българските граждани...

Константин Тодоров
5084 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
Киретата в паник атака

2022.02.08 | 14:16

7
Кире и кокорчо-газ,ток,банка,корупция,крадене !!!!Докога ще търпим???
До 9

2022.02.10 | 11:09

33
Защото се почва за пресните 15 милиарда,ти разбра ли къде отидоха,защото и внуците ти ще ги плащат

2022.02.08 | 14:44

12
ТО Е ОЧЕВаДНО, ЧЕ ЦЕЛТА НА ЦЯЛАТА УЖ СЪДЕБНА РЕФОРМА Е ОТСТРАНЯВАНЕТО НА ГЕШЕВ, ЗА ДА СЕДНЕ Я РАШКОВ, Я ОБЛИЗВАЩИЯ СЕ ОТ ГОДИНИ ХР. ИВАНОВ ИЛИ ПЪК НЕЗНАЙНО ЧИЕ ДР. ПРОГЕЖЕ, КОЕТО ДА СЛУШКА И КОЗИРУВА

2022.02.08 | 14:34

11
Само това лие.

2022.02.08 | 14:33

9
Защо прекрати делото за КТБ гн Гешев.Заминаха 4 милиярда кева и колко оолучи ти от тях.

2022.02.09 | 08:50

20
Позициите на Гешев , Цацаров и Борисов са неспасяеми ! Те са свързани и ги очаква неизбежен затвор ! Престъници от високо ниво ! Сроковете на присъдите ще бъдат различни !

2022.02.10 | 11:04

32
Ех тези Разградски и грипенови мераци
иван

2022.02.09 | 12:33

28
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..

2022.02.10 | 11:02

31
Като се разплете грипенския чорап

2022.02.09 | 13:19

29
Гн Рашков,време е да им видиш касовите бележки.

2022.02.10 | 11:01

30
На апартамент тарашков му заключиха п, кутия за сигналите,сега него ще го проверяват от много места
иван

2022.02.09 | 12:33

27
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..
иван

2022.02.09 | 12:32

26
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..
иван

2022.02.09 | 12:32

25
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..
иван

2022.02.09 | 12:32

24
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..
иван

2022.02.09 | 12:30

23
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..
иван

2022.02.09 | 12:30

22
КОГА НАИ ПОСЛЕ ЩЕ СЕ РАЗПЛЕТЕ НИШКАТА ГЕШЕВ ,БОРИСОВ,КОРУМПИРАНИТЕ КОМУНДРЕТА, И ВСИЧКИ УЧАСТВАЛИ ВЪВ ГРАБЕЖА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД..

Добави коментар

Водещи новини