Христо Иванов: Гешев е дал изобилни основания да се иска отстраняването му

  • 08 февруари 2022 16:49

  • 2234
  • 8
Христо Иванов: Гешев е дал изобилни основания да се иска отстраняването му
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Решението на Конституционния съд отваря пътя към един механизъм за търсене на отговорност на главния прокурор, който беше поставен под съмнение от Висшия съдебен съвет, когато беше сезиран от проф. Янаки Стоилов (служебен министър на правосъдието - б.р.). Тогава ВСС си затвори очите, та се наложи сега КС да им каже очевидното - длъжни са да разгледат по същество аргументите в полза на това, че Иван Гешев е осъществил изискуемите от Конституцията предпоставки за освобождаването му. 

Това каза в интервю за БНР Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, председател на ПГ на "Демократична България" и лидер на "Да, България", който оглави временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, касаещи правосъдната система. Според Иванов главният прокурор Иван Гешев е "дал изобилни основания да се твърди, че е извършил действия, които уронват престижа на съдебната власт. ВСС трябва да погледне с елементарна обективност на ситуация, в която ЕСПЧ е осъдил България заради думи на главния прокурор - именно думи, нарушаващи презумпцията на невинност, фундаментална предпоставка за професионално поведение на един прокурор", даде пример Иванов. 

КС реши: Правосъдният министър може да иска отстраняването на главния прокурор

По думите му проблем е това, че изборът на нови членове на ВСС зависи от същото конституционно мнозинство. "Парламентарната квота в него се избира с 2/3 мнозинство в Народното събрание". 

Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския изказа мнение, че в парламента изненадващо е тръгнал "политически процес на размразяване на определени съвести. ДПС предложи свои изменения в Конституцията, които в ключови свои елементи са достатъчно близо до това, което отдавна се знае, че трябва да се случи като промени, на база на препоръки на Венецианската комисия. Изгодата тук, което важи и за ГЕРБ като рационализация, е, че участието в приемането на едни изменения в Конституцията им спестява да понесат политическата цена за още един политически цикъл, в който онова, което и нашите международни партньори препоръчват от десетилетия да се случи в България, ще се случи", добави той.

Йорданова: В най-скоро време ще задействаме процедурата по искане на оставката на Гешев

Според председателя временната парламентарна комисия за изработване на промени в Конституцията, ако ДПС и ГЕРБ не гласуват промените, ще трябва да платят необходимата цена. "Няма процедура, която от само себе си да доведе до избора на читав главен прокурор или приличен състав на ВСС. Това го решават хора и те трябва да поемат отговорността за това", подчерта Иванов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2234 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2022.02.10 | 08:43

8
Ти мърляв Пинокио най малко имаш думата.
Биньо

2022.02.09 | 15:30

7
И Христо е дал изоббилно количество основания да напусна поста на председалет, но уви, преизбраха го хаххаха
Единица мярка за

2022.02.08 | 19:34

6
глупак но най голямата.

2022.02.08 | 17:01

1
Днешното правителство- комунисти дойдоха на власт с ЛЪЖА и благодарение на финансовата подкрепа на мафиоти избягали от закона в държавата! Румен Радев про руски настроен избран с манипулации с машинен вот загуби комисионна от сделката Грипен...яхна протеста 2021 организиран от криминалния контингент...Кирил Петков син на окръжен на БКП изнесъл в Канадска банка през Австрия близо 160 млн долара в началото на 90те..Асен Василев фалира фирма в Великобритания....Корнелия Нинова...опитна в източването на фирми в началото на 90те ...всичко започна преди 2-3 години когато Българското правосъдие подгони Цв.Василев и Васил Божков ..закрилниците и финансови магнати, които подпомагат БСП през годините ....и започнаха с компромати и откровени ЛЪЖИ ...снимки ....вили в чужбина и се стигна до канибализъм ....сега стана ли ви ясно уважаеми кой Ви управлява в момента ....МАФИЯТА !!!!!

2022.02.08 | 17:54

5
Не си едавай майката със Кирил Петков платено лай.о.
Пини,дървено човече,иди си с мир

2022.02.08 | 17:31

2
И секретарката ти няма да не наплави главин независимо от опита и в свирките, тЪпако

2022.02.08 | 17:53

4
Уя му лапни глупако на ицо.

2022.02.08 | 17:53

3
Ицо протегни ръка на гн Лозан Панов.Той е страхотен юрист,ще вие от полза.

Добави коментар

Водещи новини