Караджов се надява още тази година да започне ремонтирането на Дунав мост при Русе

  • 28 януари 2022 13:50

  • 599
  • 2
Караджов се надява още тази година да започне ремонтирането на Дунав мост при Русе
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан КараджовГроздан КараджовГроздан Караджов е роден на 14 декември 1966 г. в гр. Стара Загора. Завършва английската езикова изрази надежда още тази година да започне ремонтирането на Дунав мост при Русе и според метеорологичните условия да завърши през пролетта на следващата година. Той каза това на съвместна пресконференция с министъра на транспорта и съобщенията Николай Събев в Русе, където двамата се срещат с румънския вицепремиер и министър на транспорта и инфраструктурата Сорин Гриндяну, предаде БТА.

Министър Караджов съобщи, че сега се прави техническо проектиране на основен ремонт на Дунав мост от българска страна, а румънската страна е правила такъв ремонт през 2018 година. Българското обследване е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на оголване на конструктивни елементи, което, по думите на министъра, влияе изключително зле на трафика и като цяло на здравината на моста. Очаква се проектирането да приключи през май и приблизително по това време ще бъде обявен и конкурс по Закона за обществените поръчки на изпълнител, каза министърът.

Попитан за магистрала Русе - Велико Търново, министърът напомни, че е имало търг, провел се в края на 2020 г. и началото на 2021 г., а от януари миналата година са отворени офертите. "Към днешната дата нямаме яснота коя е стартовата точка на тази магистрала, защото разговорите, които днес започнахме, техният край ще посочи тази точка", каза министърът. Той допълни, че проектът зависи от плана НАТУРА в Румъния и България и отбеляза, че началната точка ще се позиционира там, където е възможно и икономически обосновано. Затова не се пристъпва към решение кой е победителят и кой ще изпълнява тази отсечка, но се надявам, че с днешната среща ще се даде тласък на този процес, каза министърът и допълни, че "нулевата точка на магистралата Русе - Велико Търново е всъщност мостът - вторият мост над Дунав".

По думите на министър Караджов по отношение на финансирането няма спор, че ЕК поставя като приоритет развитието на определени коридори и изтъкна, че маршрутът Букурещ - Русе - Велико Търново и връзката с магистрала "Хемус" е изключително важен трансграничен коридор. Според министъра "в бъдеща проекция тази магистрала продължава от Стара планина, пресича магистрала "Тракия" и магистрала "Марица" и фактически стига до гръцката граница - Маказа". Това прави трасето истински трансграничен коридор между Румъния, България и Гърция, заяви министърът и изтъкна, че тези проекти са изключително висок приоритет за ЕК. "Най-вероятно трите държави бихме получили финансиране за подобен проект и особено граничните съоръжения - вторият мост над Дунав, би получил сериозна финансова помощ от Кънектинг Юръп (Connecting Europe)", каза министърът. Той напомни, че по този мост е работено най-дълго и допълни, че румънската страна също признава, че по този въпрос са правени предварителни проучвания. Но това остава да бъде "изчиствано" в работната група, заключи министърът.

Гроздан Караджов обяви кога ще са готови ключови пътни отсечки

Последвайте канала на

Константин Тодоров
599 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Mitaka

2022.01.28 | 13:57

1
ТОЗИ ОТ КАКВО ЗАБОЛЯВАНЕ СТРАДА
Mitaka

2022.01.28 | 14:12

2
Ако наплашиш хората достатъчно, те сами ще пожелаят премахване на своботата. Така започва тиранията.” Това пише милиардерът Илон Мъск в Туйтър. Това ни направиха тук с машинното гласуване. Промиваха мозъците на хората 5 години, че изборите не били честни, че предишната власт ги манипулирала. Как Радев тогава дойде на власт не е ясно. Когато дойде момента слугите на диктатора да въведат изцяло машинно гласуване, софтуера да се пренаписва и кодира от двама братя ортаци на Киро, без никакъв контрол, а странни, заключени мрежи да се появяват на телефоните на хората в избирателните секции, промивката на мозъци беше толкова масова че никой не гъкна. След това всички бяха шокирани от колосалното разминаване на абсолютно всички социологии с крайните резултати. Разминаване което се случи в последните два часа на изборите. Откакто има машинно гласуване Чавес и Мадуро нямат загубени избори, въпреки че народите им няма какво да ядат. Тук ни чака същото.

Добави коментар

Водещи новини