Борислав Сандов: Битовото отопление и транспортът са основните причини за замърсяването на въздуха

  • 28 януари 2022 13:02

  • 306
  • 4
Борислав Сандов: Битовото отопление и транспортът са основните причини за замърсяването на въздуха
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

Превишаването на нормите на фините прахови частици се дължи предимно на битовото отопление и транспорта. Това заяви вицепремиерът по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е по време на петъчния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на Стефан Шилев, депутат от ГЕРБ-СДС, относно нормативни пропуски, затрудняващи постигането на изискванията за качеството на атмосферния въздух, предаде БТА.

Борислав СандовБорислав СандовЗавършил е Софийския университет „Св. Климент Охридски“, специалност “География”, и е обясни, че българското законодателство е синхронизирано с европейското, но срещу страната ни има наказателна процедура заради неизпълнението на съответните изисквания. Министърът посочи, че индустриалните дейности и наличието на кариери също допринасят за влошаване качеството на въздуха. По думите му, налице е и трансгранично замърсяване - естествен пренос на ФПЧ до България от съседни държави.

МОСВ води целенасочена политика за изграждането на инструменти за прилагането на мерки на национално ниво за подпомагане на общините, увери Сандов. Той отбеляза, че част от мерките по Националната програма за подобряване на качеството на атмосферния въздух са довели до въвеждането на изисквания за качеството на твърдите горива, въглища и брикети за битово отопление, засилен контрол върху дървесината за битово отопление, създаване на възможността общините да ограничават употребата на определени видове отоплителни уреди и др. Министърът посочи и въвеждането на нискоемисионни зони като друга възможност за ограничаване на ФПЧ.

Сандов отговори и на въпрос на Зорница Стратиева и Александър Дунчев от "Продължаваме Промяната" за отстрела на диви кози в Националния парк "Централен Балкан" в края на октомври миналата година. Сандов потвърди, че на мястото е забелязан хеликоптер, в който са се качили двама маскирани, с главите на убитите животни. Прокуратурата не е довършила проверката, стана известно от думите му. И към настоящия момент няма информация кои са били бракониерите и чий е бил хеликоптерът. Изградена е схема срещу бракониерството. Предстоят и срещи с наемателите и собствениците на хижи в района на парка, за да се избегне настаняването на евентуални бракониери, каза Сандов.

"Какво е удоволствието от това да отидеш с хеликоптер в национален парк и да отстреляш животни, след това да взимаш трофеи от тях? Не го разбирам", коментира министърът. Той изрази подкрепата си за увеличаване на заплатите на рейнджърите в националните паркове.

Борислав Сандов: България ще бъде осъдена заради атмосферния въздух

Последвайте канала на

Константин Тодоров
306 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.01.28 | 13:39

1
Петьо П.Блъсков:“Ако наплашиш хората достатъчно, те сами ще пожелаят премахване на своботата. Така започва тиранията.” Това пише милиардерът Илон Мъск в Туйтър. Това ни направиха тук с машинното гласуване. Промиваха мозъците на хората 5 години, че изборите не били честни, че предишната власт ги манипулирала. Как Радев тогава дойде на власт не е ясно. Когато дойде момента слугите на диктатора да въведат изцяло машинно гласуване, софтуера да се пренаписва и кодира от двама братя ортаци на Киро, без никакъв контрол, а странни, заключени мрежи да се появяват на телефоните на хората в избирателните секции, промивката на мозъци беше толкова масова че никой не гъкна. След това всички бяха шокирани от колосалното разминаване на абсолютно всички социологии с крайните резултати. Разминаване което се случи в последните два часа на изборите. Откакто има машинно гласуване Чавес и Мадуро нямат загубени избори, въпреки че народите им няма какво да ядат. Тук ни чака същото.
Софка

2022.01.28 | 14:54

2
Този няма ли да спре вече с безумните нереалистични предложения.
тези

2022.01.28 | 16:36

3
Искат да ни спират топлото и да ни уморят от студ. Това ли искаме???
от

2022.01.28 | 16:37

4
От мръсен въздух не се умира. От глад и студ-ДА, умира се!

Добави коментар

Водещи новини