Екоексперти са установили замърсяване на водите на приток на река Камчия край Шумен

  • 13 април 2022 14:58

  • 259
  • 0
Екоексперти са установили замърсяване на водите на приток на река Камчия край Шумен
© Булфото архив
Слушай новината Слушай новината

Черно оцветяване на водите на дере, приток на река Камчия, както и слабо изтичане на инфилтрат в охранителната канавка на депото за неопасни отпадъци в шуменския квартал „Дивдядово“ са установили при поредна съвместна проверка на депото и района около него експерти на РИОСВ – Шумен, представители на Басейновата дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) и Регионалната лаборатория в Шумен, съобщават от пресцентъра на екоинспекцията, цитирани от БТА. 

Проверката е извършена след сигнал за замърсяване на дерето, приток на река Камчия, в участък до с. Хан Крум. 

Отпадни води се изливат в морето край Приморско

Инфилтратът е бил с малък дебит и е постъпвал подпочвено от пукнатини и компрометирани места на отводнителната канавка, и поради малкия му отток не са взети водни проби от отпадъчни води. Проби са взети от повърхностни води, по заявка на БДЧР - едната - от замърсените води на дерето при моста на с. Хан Крум, и още две - от река Голяма Камчия, преди и след вливане на водите на дерето във водния обект.

Дадено е предписание на община Шумен да предостави информация за възможността да се изгради локално пречиствателно съоръжение за инфилтратни води. Две предписания са дадени на общинското предприятие “Чистота” - да се  установи причината и да се преустанови изтичането на инфилтрат, да бъде почистена храстовидната растителност, както и да се възстановят компрометираните места на канавката. 

За констатираните нарушения ще бъдат предприети административнонаказателни мерки, допълват от пресцентъра на РИОСВ – Шумен. 

Мая Йорданова
259 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини